Christelijke Muziek en Concertagenda

Van der Hoeven wijst op belang amateurkunst

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

12-01-07

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) vindt amateurkunst - en daarmee ook christelijke amateurkoren en -musici - “enorm belangrijk”. Dat zei ze donderdag bij de officiële lancering van de gefuseerde organisaties voor amateurkunst Kunstfactor in Utrecht.

Ook ziet ze amateurkunst als een mogelijkheid om te investeren in jezelf. De minister ondersteunde haar uitspraken door te melden dat ze in haar jeugd zelf ook op een koor had gezeten. “Ik heb dat zelf in ‘vorige levens’ mogen ervaren”, aldus de onderwijsminister. “Ik zong zelf jaren in het Caeceliakoor in de Heer en maakte als lerares muziektheater met kinderen. Zingen geef je natuurlijk plezier, maar spelenderwijs leer het je ook iets.” Met dat ‘iets’ bedoelde Van der Hoeven zaken als analytisch vermogen, geduld en creativiteit. “Eigenschappen die je op alle terreinen van het leven nodig hebt.”

Kunstfactor

Tijdens de bijeenkomst waar de amateurkunstinstelling Kunstfactor officieel gelanceerd werd, trad ook het Kathedrale Koorschool van op. Dit koor hoort bij de Sint Catharina Kathedraal in Utrecht. Kunstfactor zelf is een fusie van vijf landelijke overkoepelende ondersteuningsinstellingen voor beeldende kunst, dans, muziek, schrijven en theater. Daaronder is ook Unisono, de organisatie van amateursmusici en - muziek.

Actieplan

Later in haar toespraak noemde ze het vakgebied amateurkunst “enorm belangrijk”. Ook refereerde ze nog aan het debat in de Tweede Kamer over amateurkunst eind oktober vorig jaar. Omdat volgens haar deze kabinetsperiode niet meer mogelijk is om het destijds bediscussieerde nationale actieplan ter stimulering van jeugd en amateurkunst uit te voeren, beloofde ze zich dan ook sterk te maken voor een onderzoek naar de werking van amateurkunst. Aan het eind van haar toespraak zei ze het terecht te vinden dat het Kathedrale Koorschool tijdens de bijeenkomst “het laatste woord” had. “Daar doen we het voor. Het laten klinken van muziek, het tot leven laten brengen een theaterstuk en het prikkelen van de verbeeldingskracht.


 Laatst gewijzigd: 12-01-07 - Geplaatst: 12-01-07