Christelijke Muziek en Concertagenda

Meezingen met eerste Nederlandse Mattheuspassie

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

08-01-07

Nieuw zijn meedoeversies van de Matthäus Passion niet. Maar een Nederlandstalige uitvoering van het beroemde stuk van Johannes Sebastian Bach is wel een noviteit. Tijdens Polderpassie eind maart in de Nicolaaskerk te Zoetermeer kan iedereen de eerste Nederlandstalige passie meezingen.

Wie mee wil zingen, hoeft het niet alleen te doen. Twee koren bieden op 30 en 31 maart muzikale ondersteuning. Dat zijn het vocaal ensemble Tansambel en het twaalfkoppig gemengd koor Via Regalis. Dirigent Marc Dupuis zal de begeleiding van het koor op zich nemen. Hij zegt daarover op de website van Polderpassie: “Het gaat vast een zeker een gedenkwaardige en fantastische gebeurtenis worden. Voor mij als koordirigent is dit een geweldige kans om aan een bijzonder muzikaal spektakel leiding te geven. Als dirigent kun je daar alleen maar van dromen.”
Ook de solisten Jules Schaap (in de rol van evangelist), Ronald Aijtink (als Christus), sopraan Evelyne Overtoom, alt Maaike Beekman, tenor Jan-Willem Schaafsman en bas Rob van Surksum verlenen hun medewerking.

Vijf jaar

Stichting Polderpassie rekent op minimaal tweehonderd meezingers. Dat aantal is nog niet bereikt. December vorig jaar stond de teller op 140 zangers. Desondanks maakt de organisatie nog geen zorgen dat dat aantal niet bereikt, meldt ze op haar website.
Inmiddels hebben zich al aangemelde deelnemers ook al geoefend. Onder leiding van Dupuis zongen zij eind november een aantal vierstemmige koralen. Op 20 januari krijgen deelnemers nogmaals die kans.

Gezongen wordt er uit het boek Mattheuspassie. Die hertaling Bachs meesterwerk komt van dirigent Jan Rot. In 2006 verscheen de Nederlandstalige versie van de Mattheus Passion. Rot heeft er vijf jaar aan gewerkt.


 Laatst gewijzigd: 08-01-07 - Geplaatst: 08-01-07