Christelijke Muziek en Concertagenda

Een rode lijn naar kerst

Van onze redacteur Frederike Hessing

08-12-06

Vanaf september repeteert het koor al. De kinderen van kinderkoor De Vrolijke Noot uit Almelo hebben erg veel zin in de kerstuitvoering. Dit jaar nog meer dan anders, aldus dirigent Frank den Bakker. “Vooral nu het deze keer op een bijzondere manier gaat, met professioneel licht en geluid.” Deel 1 in de serie Koren in kerstsferen.

Het kinderkoor zingt tijdens haar kerstoptreden niet alleen in het Nederlands maar zelfs ook in het Frans en Engels. “De kinderen zingen één carol, ‘Ding dong, merrily on high’. “Ze moeten wel wennen aan de Engelse taal en aan het ‘gloria’, maar onze carols zijn ontzettend mooi,” zegt de dirigent. “Ik speel tijdens ons optreden zelf op de piano en  muzikant Maarten Fieten speelt op de dwarsfluit.”

De ruim twintig kinderen zingen dan in plaats van hun gebruikelijke repertoire alleen maar kerstliedjes. “Elk koor van mij heeft wel zijn handen vol aan het kerstrepertoire, ze moeten het allemaal echt instuderen. Maar kinderen kunnen ontzettend veel, vaak meer dan volwassenen. Bij kinderen krijg je het er nooit meer uit en ze zijn veel flexibeler. Ouderen die gaan overal over nadenken,” aldus Frank den Bakker.

Bijbel

Met hun kerstliedjes vertellen de kinderen al zingend de geschiedenissen uit de Bijbel. “Er is een rode lijn naar Kerst. We beginnen met het verhaal van Kaïn en Abel en dan komen we uiteindelijk uit bij Jezus.”

Voordat het zo ver is zijn de kinderen nog hard aan het oefenen. Elke week komen ze één keer samen om te repeteren. “Twee keer in de week zou eigenlijk heel goed zijn voor het kinderkoor. Maar dat lukt niet, want iedereen heeft het heel druk. Vergelijk het met sport, dan kunnen de kinderen vaak wel meerdere keren in de week. Maar dat is natuurlijk een fysieke belasting. Trainen met muziek kost geestelijk veel meer”, constateert Frank den Bakker.

De Vrolijke Noot houdt haar kerstuitvoering op 16 december. Kijk op de concertagenda op deze site voor meer details. Klik voor informatie op de link hieronder.


 Laatst gewijzigd: 19-01-07 - Geplaatst: 07-12-06