Christelijke Muziek en Concertagenda

Nederlandse gospelartiest nauwelijks op Hyves

28-11-06

Nederlandse gospelartiesten hebben het vriendennetwerk Hyves nog niet echt ontdekt. DJ Fortress en Ralph van Manen zijn zo'n beetje de enige gospelmusici die op het onder jongeren populaire netwerk vertegenwoordigd zijn. Ook op MySpace is er eigenlijk geen christelijke artiest van Nederlandse bodem te vinden.

Het is een beetje appels met peren vergelijken, maar toch. Wie een politicus wil toevoegen aan zijn vriendenlijst van Hyves heeft het niet zo moeilijk. Jan-Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) zijn binnen mum van tijd je vriend. Een Nederlandse gospelartiest vinden, is echter een ander verhaal. Echt makkelijk is dat niet.In tegenstelling tot seculiere Nederlandse popmusici en dj's zijn gospelzangers een zeldzaamheid op het vriendennetwerk. Populaire seculiere artiesten als Tiësto en Opgezwolle zijn op Hyves juist razend populair.

Weinig aanbod

Echt veel gospelartiesten zijn er dus niet te vinden op Hyves en MySpace. Toch zijn ze er wel. Neem bijvoorbeeld de 26-jarige Claire van Duyvenbode. Op haar Hyves zijn diverse songs van haar te beluisteren. Ook op MySpace timmert ze flink aan de weg. Op Hyves heeft ze 94 vrienden, op MySpace zijn dat er beduidend meer: 1339. Ook Ralph van Manen presenteert zich op de vriendennetwerken en ook hij is vertegenwoordigd op MySpace. Daar heeft de gospelartiest juist minder vrienden dan op Hyves, respectievelijk 20 tegen 154. Ook DJ Fortress is nog te vinden op Hyves, wie daarna verder zoekt naar een gospelmuzikant heeft het moeilijk. Het is werkelijk zoeken naar een speld in de hooiberg. Wel biedt allerlei mogelijk jong talent zich aan, al is ook dat aanbod nog niet bepaald hoog te noemen.

DJ Tiësto

Zeker in vergelijking met seculiere popmusici is het aanbod dus opmerkelijk weinig. DJ Tiësto, om maar eens iemand te noemen, heeft maar liefst heeft maar liefst 7294 vrienden. Daar kunnen de twee eerder genoemde gospelartiesten een puntje aan zuigen. Op Hyves zijn ook maar 63 gospelsongs te vinden, alleen in de categorie klassieke muziek zijn er minder nummers te beluisteren. Vergelijk dat maar eens met de vele muziek van niet-christelijke origine. Dance- en Hiphopmuziek zijn bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd met respectievelijk 1931 en 1058 songs.
Kortom, voor Nederlandse gospelartiesten is er op de vriendenetwerken nog veel werk te doen. Aan hen de taak om een plek te veroveren tussen de andere musici. Dat het succes kan hebben, bewijst de populariteit van premier Balkenende wel. Nederlandse gospelartiesten kunnen dus flink aan de slag om nóg meer bekendheid te creëeren.


 Laatst gewijzigd: 28-11-06 - Geplaatst: 27-11-06