Christelijke Muziek en Concertagenda

Computer als kerkorgel

Van onze redacteur Annette Schimmel

22-03-06

Nog even en iedereen met een elektronisch orgel kan thuis het orgel van de Lutherse Kerk in Den Haag of die van de Sint-Bavo in Haarlem bespelen. Tientallen vooral historische orgels zijn al pijp voor pijp gesampled.

Hauptwerk

Met het programma Hauptwerk is het mogelijk om vrijwel alle orgels te bespelen met de computer. Er zijn drie dingen voor nodig: een digitaal orgel of keyboard, een computer en een geluidsinstallatie. Een kabel transporteert daarbij de informatie van de gespeelde noten naar de pc, die op zijn beurt via de geluidskaart de gevormde klanken doorgeeft aan de geluidsinstallatie of hoofdtelefoon.

Verrassend

Het gratis van internet te downloaden Ott-orgeltje, startpunt voor veel Hauptwerkgebruikers, is bijna niet van echt te onderscheiden. Iedere toon is weer net iets anders. Iedere toon klinkt als het afspelen van een simpel muziekstuk van vijf seconden op een cd. De organist speelt daarbij maar één noot, met één register.



Historisch

Hauptwerk is niet alleen geschikt voor orgelgebruik, ook andere toetsinstrumenten, zoals de klavecimbel en het harmonium komen in aanmerking. Voor Hauptwerk zijn nu meer dan dertig, meest historische, orgels als sampleset beschikbaar. Het oudste orgel dat beschikbaar is voor het programma, is het omstreeks 1578 gebouwde orgeltje van Smecno, 50 kilometer ten noorden van Praag. Het jongste orgel is dat van de Stiftskirche van Kremsmünster in Oostenrijk, dat in 2004 is opgeleverd. Het grootste orgel voor Hauptwerk staat in de Our Lady of Mount Carmelkerk te Chicago in Amerika.

Downloads van Hauptwerk (Engels)

Audiovoorbeelden van orgels

Over het virtuele kerkorgel

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

erik - ma 04-03-13 18:58:01
heel leuk


theo jacobs - ma 01-03-10 20:46:37
hallo mijn reactie op hauptwerk kerkorgel op comp. ik ben zeer geintereseerd in de kerkorgels die ik gehoord heb op de site en ik zou graag de freedownl. willen proberen maar ik krijg het niet op mijn mac. geinstalleerd ik heb een orgel met midi kunnen jullie mij soms helpen. dank je wel vr.gr.theo.


R.Raatgeep - ma 07-05-07 15:08:36
Wat een leuke informatieve concertagenda. Bij uw beschrijving over de computer als kerkorgel,virtueel orgel,noemt u een orgel uit 1578? als oudste. Vorig jaar oktober hebben wij in Krewerd het orgel opgenomen dat dateert uit 1531. In juli a.s. zal het uitgebracht worden voor Hauptwerk2. Ik wilde u dat graag even mailen. Met vriendelijke groet, Rietje Raatgeep www.hauptwerk.nl


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Nederland. Zoek tips voor een dagje uit in .

 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 22-03-06