Christelijke Muziek en Concertagenda

Zing mee in Bachs Johannes Passion

Oratoriumkoor Euphonia Rhenen houdt open avond

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

02-02-18

Benieuwd hoe het is om in een echt oratorium mee te zingen? Het kan op dinsdagavond 6 februari bij Oratoriumkoor Euphonia Rhenen. Dit koor bereidt zich voor op hun tweejaarlijkse uitvoerings van Bachs ‘Johannes Passion’ op zaterdag 10 maart. Zing mee en leef samen met het koor toe naar dit concert, maar alleen luisteren kan natuurlijk ook. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is vrij.

Bachs Johannes Passion

De Johannes Passion is de oudere broer van Bachs bekende Matthäus Passion. Bach schreef zijn de eerste versie van zijn Johannes Passion in 1724 en voerde het stuk zelf op Goede Vrijdag uit in de Nicolaïkerk in Leipzig. Alleen al het openingskoor is indrukwekkend. Het eigenlijke lijdensverhaal wordt muzikaal verteld aan de hand van recitatieven (de gezongen bijbeltekst), aria’s (commentaren op het lijdensverhaal) en koralen (kerkliederen). De melodieën van die koralen klinken ook vandaag de dag regelmatig in de kerk.

De 'Johannes' in Rhenen

Oratoriumkoor Euphonia Rhenen heeft een bijzondere band met Bachs Johannes Passion. In 1960 voerde het koor de Johannes Passion voor het eerst uit in de Cunerakerk. Inmiddels is het een traditie dat dit meesterwerk iedere twee jaar een keer uitgevoerd wordt in deze kerk. In 2018 is het weer zover. Wees erbij en zing mee!

Alle gegevens op een rij

Wat? Bachs Johannes Passion
Wanneer? Dinsdag 6 februari
Waar? Ontmoetingskerk, Anjerlaan 1, Rhenen
Door wie? Oratoriumkoor Euphonia Rhenen
Hoelaat? 20.00 uur
Wat kost he? De toegang is vrij


 Laatst gewijzigd: 02-02-18 - Geplaatst: 02-02-18