Christelijke Muziek en Concertagenda

Geniet van Bachs 'Weihnachtsoratorium'

Nederlands Kamerkoor 'on tour'

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

08-12-17

Kom met Bachs 'Weihnachts-oratorium' alvast in kerststemming! In dit ongeëvenaarde meesterwerk heeft Bach de geboorte van Jezus in de mooiste muziek gevat. Vaak worden er delen uit het 'Weihnachtstoratorium' uitgevoerd. Het Nederlands Kamerkoor daarentegen zingt het stuk in zijn geheel.

Wat is Bachs 'Weihnachtsoratorium'?

Net als Händels 'Messiah' klinkt Bachs 'Weihnachtsoratorium' vaak in de periode rond Kerst. Toch is er een groot verschil tussen beide werken, want het stuk van Bach vertelt echt het kerstverhaal, terwijl de 'Messiah' over het hele leven van Jezus gaat.
Bach schreef zijn 'Weihnachtsoratorium' voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. Hoewel de zes delen in Bachs tijd afzonderlijk werden uitgevoerd op de verschillende kerstdagen, beschouwde Bach de cyclus als één samenhangend geheel en gaf hij het de titel 'Weihnachtsoratorium'. De eerste drie delen voor de (toen nog) drie kerstdagen vertellen het geboorteverhaal. Het vierde deel is gewijd aan Jezus' besnijdenis. In de laatste twee delen (voor Driekoningen) staat het bezoek van de wijzen uit het Oosten centraal.

Nederlands Kamerkoor

“Veel meer valt er met Kerst niet te wensen”, schreef NRC al eerder over de uitvoeringen van Bachs 'Weihnachtsoratorium' door het Nederlands Kamerkoor. Ook voor deze concertreeks werkt het Nederlands Kamerkoor weer samen met barokmusici uit de internationale top. Sopraan Hannah Morrison, altus Maarten Engeltjes, tenor Tilman Lichdi en bas Andreas Wolf tekenen voor de solopartijen, begeleidt door Concerto Köln, een van de beste ensembles uit de wereld van de oude muziek.

Waar en wanneer

Het Nederlands Kamerkoor zingt Bachs 'Weihnachtsoratorium' op verschillende plekken in Nederland. Bekijk hieronder het toerschema:
- 14 december, Kerkrade, Theater Kerkrade
- 15 december, Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ
- 16 december, Naarden, Grote Kerk
- 19 december, Lochem, Grote of Sint-Gudulakerk
- 20 december, Utrecht, Tivoli/Vredenburg
- 23 december, Leiden, Pieterskerk


 Laatst gewijzigd: 08-12-17 - Geplaatst: 08-12-17