Christelijke Muziek en Concertagenda

Jan Hage speelt muziek van jarige Jan Welmers

Verjaardagsconcert in Utrechtse Domkerk rond componist Jan Welmers

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

29-09-17

De Nederlandse componist Jan Welmers wordt in 2017 tachtig jaar. Genoeg reden voor een feestje. Voor het platform van Utrechtse kerken is dat de aanleiding om aan dit heugelijke feit extra aandacht te besteden met een festival, waarin Welmers' werk centraal staat. Zaterdag 30 september spelen vooraanstaande Nederlandse organisten zoals Willem Tanke en Jan Hage werk van Jan Welmers.

Jan Welmers

Jan Welmers (geb. 1937) is vooral bekend als componist van grootschalige orgelwerken. Een van de opvallendste kenmerken van zijn muziek zijn de vele knipogen naar de minimal music. In een interview op de festivalwebsite vertelt hij over zijn muziek: "Toen ik jong was, waren er ontzettend veel invloeden van buitenaf. Er waren veel nieuwe ontwikkelingen waar ik door beïnvloed werd. Ik werd enorm geprikkeld om verschillende dingen te ondernemen. En als iets weer voorbij was, kwam er wel weer iets nieuws. Dat zie je terug in mijn composities."

Prins Claus Concours

Op het prachtige orgel in de Utrechtse Domkerk spelen organisten Jan Hage, Barry van Berkum en Laurens de Man stukken van Jan Welmers. Onder meer klinken 'Licht en Donker II (Te Deum)', 'Sequens' en 'Memories II'. Dit laatste stuk was een opdrachtwerk van het Prins Claus concours en wordt gespeeld door Laurens de Man. Hij was eerder dit jaar winnaar van het Concours International Prince Claus Organ Competition Groningen.

Inspiratie

Een ander opmerkelijk stuk op het programma is 'Archetypes II' van Willem Tanke. Tanke liet zich in dit stuk inspireren door de muziek van Jan Welmers zelf. Geniet van dit bijzondere verjaardagsconcert, dat ook nog eens gratis te bezoeken is!


 Laatst gewijzigd: 20-10-17 - Geplaatst: 29-09-17