Christelijke Muziek en Concertagenda

Hannes Minnaar in de Edesche Concertzaal

"Ik zou Beethoven graag achter de piano zetten"

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

02-05-17

Sinds Hannes Minnaar de derde prijs won tijdens het Elisabeth Concours van 2010 is hij niet meer van de Nederlandse podia weg te denken. Inmiddels is hij uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse pianist van zijn generatie. In seizoen 2016-2017 kan het publiek met hem kennismaken als artist in residence van de Edesche Concertzaal. Samen met bevriende musici als Isabelle van Keulen en zijn eigen Van Baerle Trio is Hannes Minnaar maar liefst drie keer te beluisteren als solist en kamermusicus.

Aan de Edesche Concertzaal vertelt hij enthousiast over zijn indrukwekkende carrière. Over zijn dromen, waarvan hij pas doorhad dat het dromen waren, toen ze al waren uitgekomen. En natuurlijk over dat bijzondere fenomeen muziek. “Eigenlijk was ik altijd al gefascineerd door muziek. Uit verhalen van mijn familie weet ik dat ik op tweejarige leeftijd bij opa op de bank al naar klassieke muziek luisterde. En als mijn achterneef zijn gitaar pakte vond ik dat bijzonder interessant.”

Gegrepen door muziek

De eerste keer dat Hannes echt door muziek werd gegrepen was een paar jaar later. “Ik moet elf zijn geweest toen ik het Eerste Pianoconcert van Brahms op cd kocht. Een melodie in de hoorn raakte me toen zo diep, dat ik bij mezelf dacht ‘Wow, wat is dit?’ Sindsdien is het stuk me erg dierbaar geworden. Later ben ik gaan kijken waarom die passage me toen zo raakte, maar ik kwam er niet achter. Tot mijn verbazing bleek het niet eens een sleutelmoment in het stuk te zijn, wat die passage alleen nog maar mysterieuzer maakte.”

Hoe nu verder?

“Al vroeg had ik in de gaten dat ik verder wilde in de muziek”, vertelt Hannes. “Vanaf het moment dat ik pianoles kreeg, ging ik ‘s morgens zo vroeg mogelijk mijn bed uit om piano te spelen. Mijn eerste pianoleraren dreef ik zo ongeveer tot wanhoop met mijn muzikale honger, ik wilde alles weten. Toen ik twaalf was, kreeg ik een professionele docent die me klaarstoomde voor het conservatorium. Bij hem moest ik voor het eerst flink studeren. ‘Als je echt pianist wilt worden, moet je alles uit het hoofd spelen. Wil je dat?’ vroeg hij. Daar moest ik over nadenken, maar uiteindelijk wist ik zeker dat ik er echt voor wilde gaan, al wist niemand in mijn directe omgeving precies het pad dat je moest bewandelen om een goede pianist te worden.”

Beethoven

Op dit moment is Hannes veel bezig met de muziek van Beethoven. Met Isabelle van Keulen nam hij alle tien vioolsonates op, waarvan hij er ook een aantal in de Edesche Concertzaal speelt. Met dirigent Jan Willem de Vriend werkt hij aan Beethovens vijf pianoconcerten. Of dit alles zijn kijk op de muziek van deze componist heeft veranderd? “Zijn muziek ligt me wel. Als pianist kun je eigenlijk niet om Beethoven heen, alleen al vanwege het stempel dat hij drukte op de ontwikkeling van de piano. En dan hebben we het nog niet eens over zijn enorm persoonlijke muziek, volkomen nieuw op dat moment. Dat maakt zijn muziek ook zo boeiend. Vanaf zijn vroegste composities hoor je zijn persoonlijkheid door de noten heen, is het echt Beethoven. De noeste arbeid, de grapjes, zijn wereldbeeld, alles stopt hij in zijn muziek en dat hoor je terug.”

Hannes Minnaar geeft op 6 mei 2017 een solorecital in de de Edesche Concertzaal.

Foto: Marc Borggreve


 Laatst gewijzigd: 02-05-17 - Geplaatst: 02-05-17