Christelijke Muziek en Concertagenda

Cappella Mariana brengt Hooglied tot leven

"Hooglied wordt door de eeuwen heen verschillend geïnterpreteerd"

Van onze redacteur Eline Verhoef

03-02-17

Waan je voor een avond in de middeleeuwen en renaissance. Het talentvolle Tsjechische Cappella Mariana start vandaag met de concertenreeks Canticum Canticorum. Teksten uit het bijbelboek Hooglied komen met de engelachtige stemmen van dit vocaal ensemble tot leven op muziek van briljante renaissancemeesters. Vojtěch Semerad, tenor en artistiek leider, vertelt er meer over.

Renaissance polyfonie

In eigen land is Vojtěch een pionier op het gebied van vocale renaissancemuziek. Cappella Mariana bestaat voornamelijk uit zijn studiegenoten en collega's uit Tsjechische barokmuziek-ensembles. "In 2008 stelde ik aan hen voor om de vocale renaissancemuziek verder te onderzoeken, aangezien bijna niemand dit muziekgenre professioneel uitoefenende." Het klikte goed tussen de muzikanten en er werd steeds meer samen gezongen. Het was de start van Cappella Mariana. "Inmiddels specialiseren we ons in middeleeuwse- en renaissance meerstemmigheid (polyfonie) en zang uit de vroege barok."

Liefdesliederen van Palestrina

Tijdens de concertenreeks Canticum Canticorum zingt het ensemble liefdesliederen van de renaissancemeesters Palestrina, Gombert, Clemens non papa en Josquin des Prez met teksten uit het bijbelse Hooglied, waarin man en vrouw hun liefde voor elkaar bezingen. Vojtěch: "Wat ik het meest interessant vind, zijn de verschillende interpretaties van het bijbelboek door de eeuwen heen. Zo werd Hooglied in de middeleeuwen gezien als de liefde tussen God en de kerk. In de twaalfde eeuw werd de bruid echter als metafoor voor Maria beschouwd en werd de moeder van Jezus als symbool van de kerk gezien. Deze rijkdom van de vorige eeuwen willen we met het publiek delen."

Interpretatie Hooglied

Vanwege de veelzijdigheid van zowel tekst als muziek en de verschillende interpretatiemogelijkheden van Hooglied verwacht Vojtěch dat ieder concert weer anders zal uitpakken. "De verschillende interpretaties in combinatie met sensuele woorden maakten het aantrekkelijk voor componisten om hier een muziekstuk van te maken."

Wil je het concert van Cappella Mariana bijwonen? Onderstaande concerten zijn nog niet uitverkocht. Tip: Als je je kaartjes bij Muziekgebouw aan 't IJ boekt, krijg je als lezer van de Christelijke Concert Agenda € 10,- korting! Ga naar www.muziekgebouw.nl en boek je kaartjes o.v.v. actiecode Salomo.
  • 4 februari, 20:00 uur - Limbricht, Sint-Salviuskerkje
  • 7 februari, 20:00 uur - Utrecht, Geertekerk
  • 8 feb, 20:15 uur - Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ
  • 9 februari 20:15 uur - Leeuwarden, Doopsgezinde Kerk

 Laatst gewijzigd: 03-02-17 - Geplaatst: 02-02-17