Christelijke Muziek en Concertagenda

Pow, grr, bam: hoe straten de mooiste muziek maken

City of Sounds daagt je uit anders naar je omgeving te luisteren

Van onze redacteur Eline Visscher

04-01-17

Eens geen strijkende violen en meeslepende pianomuziek, maar voorbijrazende trams, schreeuwende marktverkopers en vallende glazen. Volgens Slagwerkgroep Den Haag is álles muziek. De afgelopen maanden verzamelde de muziekgroep samen met kinderen uit Den Haag geluiden uit de stad. Tijdens de gratis tentoonstelling City of Sounds in het Atrium van stadhuis Den Haag beluister je hoe de stad klinkt - en word je uitgedaagd om zelf met andere oren naar je omgeving te luisteren.

Iedereen kan muziek maken

Slagwerk Den Haag, dat dit jaar veertig jaar bestaat, deed zijn inspiratie op in een achterstandswijk in Argentinië tijdens een tournee. "We merkten daar dat de kinderen zo trots zijn als ze iets uit hun wijk kunnen laten horen", vertelt Liesbeth Kok, zakelijk directeur van de slagwerkgroep. "Wat voor kind je ook bent, wat voor middelen je ook hebt: iedereen kan muziek maken, ook zonder dure viool. Op zo'n manier breng je kinderen bij elkaar, en vallen de verschillen weg."

Luister naar de stad

De slagwerkgroep trok Den Haag in en verzamelde geluiden door de hele stad. Hierbij kregen ze de hulp van Haagse kinderen. Liesbeth: "Buurthuizen, scholen, schoolpleinen; overal waar we kinderen troffen, zijn we met ze de wijk ingegaan en hebben we samples van geluiden opgenomen. Vonden ze 'componeren' eerst misschien een vies woord, toen ze er eenmaal mee bezig waren vonden ze het geweldig om te doen. De geluidssamples heeft componist Aurelie Lierman aangevuld en samengevoegd tot een kunstzinnige track." Tijdens City of Sounds maak je daarom kennis met de stad en haar inwoners, niet per se met de slagwerkgroep zelf. "De geluidsdimensie is misschien wel even belangrijk voor een stad als de gebouwen die je ziet. We hopen dat iedereen anders naar hun eigen stad, wijk en zelfs woning gaat kijken. Of je nu een hele middag komt luisteren, of na twee minuten alweer weg bent!"

Wonderlijke ervaring

En die muziek beluister je van 7 tot en met 27 januari 2017 in het Atrium van stadhuis Den Haag. Liesbeth: "Het Atrium is een enorm grote ruimte met een glazen dak, je kijkt op twaalf verdiepingen van het stadhuis. In twee glazen kassen luister je naar het eindproduct. Het is echt gericht op je oren. Loop even binnen, het is gratis, en je krijgt iets ontzettend bijzonders aangeboden. Je kunt weg op het moment dat je concentratieboog weg is. We hopen dat iedereen anders naar zijn of haar eigen omgeving gaat luisteren of kijken. Het biedt een nieuw, onverwacht perspectief!"

Foto 1: Door City of Sounds vallen verschillen weg. © Haukur Oskarsson
Foto 2: Slagwerkgroep Den Haag. © Gerrit Schreurs
Foto 3: Overal hoor je muziek. © Haukur Oskarsson


 Laatst gewijzigd: 05-01-17 - Geplaatst: 03-01-17