Christelijke Muziek en Concertagenda

Kom in de kerstsfeer met Grieg en Sibelius

Laat je betoveren tijdens het kerstconcert met wereldpianiste Anna Fedorova

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

06-12-16

Heb je zin om in de week vóór Kerst naar een mooi klassiek concert te gaan? Kom dan op zaterdag 17 december naar de Edesche Concertzaal. Met muziek van Grieg, Sibelius en Piazzolla bezorgen pianiste Anna Fedorova, violiste Ragnhild Hemsing en cellist Benedict Kloeckner je een heerlijke avond uit.

Tien miljoen keer Anna Fedorova

De in Kiev geboren pianiste Anna Fedorova is het nieuwste kijkcijferkanon van YouTube. Haar video met Rachmaninovs ‘Tweede Pianoconcert’ werd al meer dan tien miljoen keer bekeken. Het kan niet anders of dit 26-jarige pianowonder zet je in vuur en vlam met haar spel. Samen met Ragnhild Hemsing en Benedict Kloeckner deelt Anna haar passie voor de kamermuziek van Piazzolla, Grieg en Sibelius; componisten waar het hart sneller van gaat kloppen. Ze vertelt erover: “Kamermuziek is heel intiem, heel klein. Samenspelen met één of meerdere andere musici vraagt dat je er beiden naar streeft een eenheid te worden, door naar elkaar te luisteren en jezelf te vergeten.”

Piazzolla’s ‘Vier Jaargetijden’

Net als Vivaldi liet de Argentijnse componist Astor Piazzolla zich inspireren door de vier jaargetijden. Maar anders dan zijn beroemde Italiaanse collega schildert Piazzolla vier prachtige sfeerbeelden van Buenos Aires. Het is muziek die bol staat van de tango en een aantal van Piazzolla’s mooiste melodieën bevat.

Grieg en Sibelius

Tegenover dit zuidelijke temperament staat de mysterieuze muziek van de noorderlingen Grieg en Sibelius. De Noorse componist Edvard Grieg was een gepassioneerd romanticus, die met zijn ‘Cellosonate’ één brok emotie afleverde. Het stuk barst haast uit zijn voegen van pakkende melodieën. Net als Piazzolla liet Grieg zich graag inspireren door de volksmuziek van zijn land. Geniet van Anna Fedorova, Ragnhild Hemsing en Benedict Kloeckner met muziek die klinkt als een innige omhelzing van het mysterieuze Noorden en het uitbundige Zuiden.


 Laatst gewijzigd: 06-12-16 - Geplaatst: 05-12-16