Christelijke Muziek en Concertagenda

Meesterpianist Enrico Pace inspireert met Liszt

"Ik wil een glimp van een andere wereld delen met het publiek"

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

22-11-16

Als je een van de bekendste winnaars bent van het beroemde Internationaal Franz Liszt Pianoconcours, dan moet je wel iets met deze componist hebben. Meesterpianist Enrico Pace is er duidelijk over: voor hem is Liszt een van de meest inspirerende componisten. Op zaterdag 26 november speelt Pace in de Edesche Concertzaal en uiteraard ontbreekt Liszts muziek niet.

Van donker naar licht

Op het programma staan onder meer vier prachtige stukken uit de pianocyclus Harmonies poétiques et religieuses. Het is muziek waarin de diepgelovige Liszt veel van zijn persoonlijke religieuze ervaringen in lijkt te hebben verwerkt. Het eerste stuk Invocation is een aanroep aan God, gevolgd door Pensée des morts, gedachten aan de doden. Boven dit stuk schrijft Liszt in het Latijn de psalm ‘Uit de diepte roep ik tot U’. Op één toonhoogte, ondersteund door akkoorden, lijkt de piano de woorden van de psalm te zingen. Met de prachtige Hymne de l’enfant à son réveil (Hymne van het kind bij het ontwaken) breekt de zon door. Het vierde stuk, Cantique d'amour (Koraalgezang van de liefde), is ook het slotstuk van de hele cyclus en muzikaal verwant met de opening Invocation. Daarmee is de cirkel rond.

Fascinatie

Enrico Pace’s fascinatie gaat verder dan alleen het spelen van Liszts muziek. Als de pianist in Parijs is, bezoekt hij regelmatig de plekken waar Liszt vaak kwam. Enrico vertelt: "Liszt heeft in verschillende appartementen gewoond en na de dood van zijn vader verdiende hij als zestienjarige zijn eerste geld met muziekles geven om zijn familie te onderhouden. Het is enorm inspirerend om langs al die plekken te gaan, waar hij woonde en werkte."

Een glimp van een andere wereld

Veel van zijn ervaringen neemt Enrico Pace mee het concertpodium op. "Kunstenaars en componisten vangen soms een glimp op van een andere wereld, iets dat contrasteert met onze eigen materiële omgeving", vertel Enrico. "Als je, zoals ik, zoveel met schoonheid en harmonie bezig bent, krijg je daar langzaam oog voor." Dit wil hij graag wil delen met het publiek. "Voor mij is het belangrijk dat je als pianist en publiek samen een soort 'state of concentration' bereikt, dat je even je zorgen vergeet en je je voor even verplaatst naar een andere realiteit."

Muziek beleven

Veel inspiratie haalt Enrico Pace uit de recitals van grote pianisten uit het verleden. "Cortot, Busoni en Rachmaninov hadden een sterke visie op de stukken die ze speelden", vertelt hij. "Hun concerten waren unieke ervaringen van het moment." Het concert van Enrico Pace in de Edesche Concertzaal wordt ongetwijfeld net zo’n unieke ervaring. Wees erbij en maak meesterpianist Enrico Pace van dichtbij mee!


 Laatst gewijzigd: 22-11-16 - Geplaatst: 22-11-16