Christelijke Muziek en Concertagenda

Elise Mannah: 'Piekfijn is afwisselende kersttour'

Martin Brand en Elise Mannah vertellen kerstverhaal 'met lach en traan'

Van onze redacteur Eline Visscher

12-11-16

Luister jij ook al ongegêneerd kerstmuziek? Kom nog meer in de stemming en plan een avondje kersttheater in december! Elise Mannah tourt met Martin Brand door het land met de theatershow 'Piekfijn'. Het duo staat zes keer op het podium om het kerstverhaal te vertellen op een unieke manier.

Een heerlijk, verfrissend kerstgevoel. Dat hoopt zangeres en liedjesschrijfster Elise Mannah (34) mee te geven aan het publiek tijdens de theatertour. Elise: "Piekfijn, dat klinkt gezellig. Dat wordt het optreden ook! De titel heeft ook een cynische ondertoon: het echte kerstverhaal uit de Bijbel was natuurlijk niet allemaal piekfijn. Een arme stal, een ezel, niet weten waar je moet gaan bevallen... In onze show wisselen diepe lagen en humor elkaar af."

Lach en een traan

Het programma van de theatershow is opgebouwd rondom vijftien zelfgeschreven kerstliedjes, waarin Elise en Martin in de huid kruipen van verschillende personages uit het kerstverhaal. "Het is leuk omdat er zoveel afwisseling in zit," aldus Elise. "Aan de ene kant is het luisteren en 'meegenomen' worden door onze liedjes, aan de andere kant is er interactie en zingen we samen met het publiek. Zo is het lied 'Welkom hier bij ons' heel kwetsbaar, waarin we het kleine kind Jezus welkom heten op aarde. Daartegenover staat een lied waarbij we uitbundig mensen aan tafel roepen. Het wordt een verhaal met een lach en een traan, hoe cliché het ook klinkt!" De eigen nummers worden afgewisseld met kerstklassiekers en korte verhaaltjes.

Doordenkertje

Elise hoopt dat de bezoekers gaan genieten en tegelijk aan het denken worden gezet. Er zitten meerdere diepe lagen in het stuk. Elise: "Martin zingt een ontzettend mooi lied als Jozef. Hij snapt God niet meer als ze moeten vluchten, en toch luisterde hij. Daarmee leggen we een link naar vluchtelingen van deze tijd. Het gemis, zeker met Kerst. We zingen ook 'Stille nacht': waar is die gebleven, in deze drukke kerstperiode? En we bidden om vrede, ook na de wapenstilstand rondom Kerst."

De rol van Maria raakt Elise persoonlijk het meest. "Het nummer 'Verborgen schat' gaat over het Kindje dat in Maria groeit. Straks zal Hij háár dragen, tot die tijd draagt zij Hem. Als je kijkt naar de lofzang van Maria, die in de Bijbel staat, denk je echt: wat een kracht! Ik zou zelf volledig in de war geweest zijn."

Match

Elise en Martin hebben al eerder samen opgetreden, namelijk tijdens de tour 'Zonneklaar' in 2015. "Allebei werken we al heel lang samen met de pianist van de show. We kwamen op het idee om een keer samen te gaan zitten, om te kijken of het zou matchen. En dat deed het zeker!" Het theaterduo vult elkaar volgens Elise goed aan. "Martin is een begenadigd spreker, hij is er goed in om ter plekke uit zijn hart te spreken. Ik houd meer de lijn vast en heb het verhaal paraat. En, niet onbelangrijk: onze stemmen passen ook heel goed bij elkaar."


Ware kerstgevoel

Na 'Piekfijn' heeft Elise nog heel wat kerstoptredens gepland. Gelukkig heeft ze ook tijd voor samenzijn met familie. "Samen eten, kerstmuziek, m'n nichtjes en neefjes zien, dat is voor mij toch wel echt het ware kerstgevoel. Maar zeker ook in combinatie met het kerstverhaal. Beseffen dat Jezus gekomen is en dat Hij ervoor koos om dat te doen op een hele kwetsbare, armoedige manier. Júist voor de kwetsbare mensen. Dat vind ik altijd mooi aan Kerst."

Van de zelfgeschreven nummers voor de show komt een album uit! Luister hier alvast naar een voorproefje van het album Piekfijn.

Bezoek 'Piekfijn' bij jou in de buurt!
  • Vrijdag 9 december 2016: Apeldoorn
  • Zaterdag 10 december 2016: Dordrecht
  • Dinsdag 13 december 2016: Leeuwarden
  • Woensdag 14 december 2016: Katwijk
  • Vrijdag 16 december 2016: Kampen
  • Dinsdag 20 december 2016: Bunschoten-Spakenburg

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda


 Laatst gewijzigd: 11-11-16 - Geplaatst: 11-11-16