Christelijke Muziek en Concertagenda

Nieuwe cd Sela: 'Minder uitgesproken, meer divers'

Het nieuwe album van Sela drukt de veelkleurigheid van de kerk uit

Van onze redacteur Tineke Smits

30-08-16

De nieuwe cd van Sela komt bijna uit. Toetsenist Adrian Roest luisterde afgelopen zomer op de camping de opnames na en is blij met het resultaat. ‘Minder uitgesproken, meer divers.’ In september brengt de band 'Vreugde van mijn hart' uit.

Muziek in ontwikkeling

Adrian vertelt: “We hebben echt de tijd genomen voor dit album, we zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest. Bij de eerdere cd's hadden we een veel korter traject. De liederen van ‘Vreugde van mijn hart’ hebben we tijdens twee tussentijdse tours gespeeld en de muziek kon zich op die manier nog wat ontwikkelen. Het leuke is dat die liederen af en toe nog wel wat veranderd zijn in de tussentijd. Soms een tekstdingetje, soms de melodie of een arrangement. Maar veel dingen zullen bekend in de oren klinken. Dat is de vrucht van het spelen, het wordt mooier en beter zingbaar.” Het was een experiment om het album op deze manier te maken. “Van tevoren dachten we wel dat het goed zou kunnen bevallen. Bij eerdere cd's en liederen dacht ik namelijk wel eens: dit had nog iets beter gekund, en dat past zo en zo toch beter. Eerder hadden we nooit de tijd om dat aan te passen. Als het eenmaal was opgenomen, kon je er niks meer aan veranderen Nu had de muziek meer tijd om te rijpen. En dat levert een mooi resultaat op.”

Concerttour

Tegelijk met het album wordt ook een kerst-tour gepland. De liederen van de nieuwe cd worden dan gespeeld. De kaartverkoop voor onze kersttour begint eind augustus. Adrian vertelt over de tour: “Het thema dat we er aan gehangen hebben is ‘vrede’. Een woord dat veel gebruikt wordt rond kerst. We verbinden dat al snel aan de onrust in de wereld, maar dat is maar één kant van dat woord. Het kan ook verwijzen naar onrust in jezelf. Leven met je telefoon in je hand, gehaast, overal te weinig tijd voor…. Maar ook kan het gaan over vrede in de zin van stil worden. We hebben het idee om de concerten wat meer klein te houden en akoestisch te doen. Er zal ook veel ruimte zijn voor samenzang. Omdat de cd op tijd uitkomt, hebben de bezoekers alle tijd om de liederen uit hun hoofd te leren en kan er uit volle borst worden meegezongen! Dit zijn de data en locaties van de concerttour:

3 december 2016 in Apeldoorn;
6 december 2016 in Gouda;
7 december 2016 in Gouda;
9 december 2016 in Oudenbosch;
10 december 2016 in Veenendaal;
13 december 2016 in Zwolle;
14 december 2016 in Zwolle;
16 december 2016 in Vinkeveen;
17 december 2016 in Harderwijk;
19 december 2016 in Gorinchem;
20 december 2016 in Gorinchem;
22 december 2016 in Rotterdam;
23 december 2016 in Rotterdam.

Nieuwe liederen

Adrian: “Voor de tour gaan we vast ook nog wel een aantal helemaal nieuwe liederen instuderen. Daar moeten we dan nog snel mee aan de slag! Wanneer de volgende cd komt weet ik niet, maar het lijkt me mooi om alvast nieuwe liederen in de week te leggen. Het voordeel van live is gelukkig dat het niet helemaal af hoeft te zijn. Zo zijn we het hele jaar bezig met Sela. Deze manier van werken houdt onszelf scherp, en het is fris en nieuw voor de luisteraars.”

Diversiteit in de kerk

Als ik het album moet samenvatten, dan zou ik zeggen dat het niet over één thema gaat, zoals ‘Koninkrijk’ of ‘Ik zal er zijn’. Door middel van verschillende thema's willen we de veelkeurigheid van de kerk uitdrukken. Het is een heel muzikaal album. Eén lied heeft bijvoorbeeld als begeleiding een viool, orgel en gitaar. En eentje is met strijkers, blazers en orgel. Dus niet de gebruikelijke instrumenten. Een nummer is weer wat Nederland Zingt-achtig en er zit ook een folk-lied tussen, met veel energie en een banjo. Met al die verschillende soorten liederen en thema's willen we de diversiteit weerspiegelen. We hebben geprobeerd om per liedje een geluid te kiezen. De mensen zijn akoestisch van ons gewend, maar dit album is nog wel echt ‘Sela’. Het is nog steeds herkenbaar. Onze drummer Peter zei tegen me: ‘Als ik jou een melodie laat spelen, met je eigen akkoorden, dan is het al Sela. Het gaat namelijk ook om de harmonisaties. En de liedschrijvers zijn nog steeds hetzelfde. Het is dus minder uitgesproken, maar meer divers. Dat is ook onze drive. we willen verbeteren en vernieuwen. Onze missie is nog steeds liederen schrijven voor de kerk. Met deze cd is dat wel gelukt, vind ik."

Verbinding tussen oude en nieuwe muziek

Roest: “Er zijn nog genoeg liederen niet geschreven. Ik denk dat er veel behoefte is aan liederen die aansluiten bij traditie en geschiedenis, maar het is lastig om een verbinding te maken tussen oude en nieuwe muziek. Voor mij persoonlijk is het ook echt een wens dat traditie en hedendaagse muziek elkaar omarmen. Dat we verschillende soorten muziek in kerk hebben. Muziek waar je stil bij kunt zijn of juist enthousiast. Dat je persoonlijk over God zingt en en soms wat mystieker. Dat verlangen is er ook bij de andere bandleden. We verwoorden dat in onze liederen en blijkbaar spreekt dat aan.

Missie

Ja, Sela blijft populair. Waar dat ‘m in zit? Roest vertelt: “We meten alle liederen altijd af aan onze missie: het moet gebruikt kunnen worden in de kerk. Daarnaast moeten de sheets met muziek gratis te downloaden zijn. Als iemand eens commentaar heeft op een liedje, is dat natuurlijk niet prettig, want het is toch iets van jezelf. Maar toch is het goed, want het moet voldoen aan het doel: zingen in de kerk. Discussies over smaak hebben we dus wel, maar het komt uiteindelijk altijd weer uit bij die missie.”

Copyright bovenste foto: Digrafium


 Laatst gewijzigd: 26-08-16 - Geplaatst: 23-08-16