Christelijke Muziek en Concertagenda

Evergreen in beeld: 'Dichterliebe'

Kom voordelig een avondje zwijmelen met Robert Schumann

Van onze redacteur Tineke Smits

16-08-16

Romantiek, liefde en muziek: het komt allemaal samen in de prachtige liederen van Robert Schumann. Hij was misschien wel de meest romantische componist van hele negentiende eeuw. Elke emotie, iedere wending in de tekst vertaalde hij feilloos in muziek.

Hevig verliefd

Een liederenreeks over de liefde is in principe niets bijzonders. Want over geen enkel gevoel zijn zoveel liederen gemaakt als over de liefde. Ook klassieke componisten konden er wat van. Maar de Duitse componist Robert Schumann schreef misschien wel de mooiste reeks liederen over de liefde met zijn 'Dichterliebe', op. 48. Geen wonder, want hij was hevig verliefd op Clara Wieck, de dochter van zijn pianoleraar.

Grillige persoonlijkheid

Hoewel Schumann trouwde met de liefde van zijn leven, zag zijn leven er niet altijd even rooskleurig uit. Sla een willekeurige biografie open over Robert Schumann en je leest over zijn grillige persoonlijkheid. Schumann gaf zijn alter ego's zelfs namen. Eusebius vertegenwoordigde rust en goedheid, terwijl Florestan stond voor het onstuimige en het kwade. Bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti raakten gefascineerd door deze uitersten in Schumanns psyche. In de vier gezongen liederenreeksen tijdens hun concert op zaterdag 17 september 2016 komt de strijd tussen Schumanns zonnige en duistere zijde duidelijk aan het licht.

Metafoor

Oliemans zag in de alter ego's van Schumann een parallel met Dr. Jekyll en Mr. Hide. Hij vertelt in een interview: "Het gaat over iemand die zichzelf in de hand wil houden, maar toch overmeesterd wordt door de demonen in zichzelf. Ik wil Schumann met deze titel geen stempel opdrukken, maar het is een invalshoek om naar zijn muziek te kijken en de ontwikkelingen in zijn leven terug te zien in zijn liederen. Het is een metafoor. Kijk er ook eens zo naar."
Luister naar de live uitvoering van Thomas Oliemans en Paolo Giacometti bij de VPRO

Dr. Jekyll & Mr. Hide

De aanleiding voor het recital in de Edesche Concertzaal is de nieuwste cd van Oliemans: 'Schumann Lieder: Dr. Jekyll & Mr. Hide'. Op het album belicht hij samen met pianist Paolo Giacometti de florerende Schumann en de depressieve Schumann. Oliemans zingt zowel 'Dichterliebe' als twee liedreeksen die Schumann een paar jaar voor zijn dood componeerde. "Die late liederen zijn door musicologen vaak in een kwaad daglicht gesteld, omdat Schumann toen in slechte doen was. Maar ik ben het daar helemaal niet mee eens. Je ziet wel in de partituren dat hij niet meer in dezelfde samenhangende toestand was als tijdens het schrijven van 'Dichterliebe', waarin alles perfect op zijn plaats staat en alles een logische vorm heeft. Maar van iedere andere componist zouden ook die late liederen als meesterwerk gezien worden." Het Parool prees Oliemans al om zijn prachtige stem. Alle reden dus om deze bijzondere en romantische avond bij te wonen.

Lezerskorting

Beluister deze mooie liederen in de Edesche Concertzaal: met de Bösendorfer Imperial en de zeer geschikte akoestiek beleeft u een unieke avond! Trakteer uzelf met een exclusieve lezerskorting op een avondje zwijmelen met Schumann. CCAgenda heeft speciaal voor u 15% korting kunnen afspreken als u tickets koopt voor dit concert op zaterdag 17 september 2016. Gebruik de code CCAGENDA bij het boeken.

Foto van Thomas Oliemans: Marco Borggreve.


 Laatst gewijzigd: 16-08-16 - Geplaatst: 12-08-16