Christelijke Muziek en Concertagenda

Reis met Gift Ledimo door de wereld van gospel

Gospelbelevenis met Gift Ledimo en Meander Vocaal

Van onze redacteur Tineke Smits

23-04-16

Gift Ledimo komt er speciaal voor overgevlogen naar Nederland. En het scholierenkoor Meander Vocaal staat er een potje te swingen. ArtEZ-student Richard Schoonhoven (22) studeert af met een reis langs black gospel.

Meander Vocaal

Van negro-spiritual tot swingende black gospel en van popgospel tot southern gospel: Richard Schoonhoven zet met al deze gospelstijlen een unieke avond neer. Hij vertelt enthousiast: "Het wordt een avondvullend concert dat je niet snel zult vergeten!" De ArtEZ-student organiseert deze avond als eindproductie voor zijn opleiding Docent Muziek. Met het koor Meander Vocaal, bestaande uit scholieren van het Meander College Zwolle, bereidde hij deze avond voor. "Het is een koor met circa vijftig leden, allemaal tussen de 13 en 18 jaar oud!" Ook zangeres Eveline Cocu werkt mee aan de avond en de formatie Half A Mile, die zelf veel folk en southern gospel speelt.

Gift Ledimo

Als klapper op de vuurpijl komt de Zuid-Afrikaanse Gift Ledimo (op de foto) speciaal voor deze avond naar Nederland. Zij is één van de oprichtsters van het Grammy Award-winnende Soweto Gospel Choir. Dit koor werkte samen met onder meer Queen, Aretha Franklin, Stevie Wonder en U2. Ook zong Gift met de Soweto Spiritual Singers tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal in Johannesburg in 2010.

Jong talent

Voor deze avond vol belevenissen is Compassion als goed doel gekozen. "Ik vind het belangrijk dat jongeren hun talenten gebruiken voor goede doelen", aldus de Richard. De jonge organisator vertelt over zijn uitgangspunt: "Als mensen in een professionele omgeving worden gezet en als je professionele verwachtingen van ze hebt, dan pieken ze. Dat zie je ook met deze scholieren, die bereiken een niveau dat ze nooit hadden verwacht." Journey Through Black Gospel maakt gebruik van veel jong talent. "Er staan in totaal wel zestig tot zeventig man op het podium! We maken een reis langs verschillende gospelstijlen, zoals de voorlopers van black gospel: blues en de worksongs die de Afrikaanse mijnwerkers bijvoorbeeld zongen in de trein op weg naar de bergen. Allemaal muziek die de slaven vanuit Afrika meenamen naar de katoenplantages in Amerika. "

African Mama's

Of er behoefte is aan black gospel in het nuchtere Nederland? Richard denkt van wel: "Thabo, de man van Gift Ledimo, tourt met de African Mama's door Nederland en bijna al die shows zijn uitverkocht! Black gospel is ook een muzieksoort die veel mensen kunnen waarderen, ook niet-gelovige mensen. We zingen dan ook een aantal nummers die zijn gebaseerd op black gospel, zoals muziek van Talking Heads of Simon & Garfunkel." Ook kreeg Schoonhoven de beschikking over de originele partituren van enkele nummers van het Oslo Gospel Choir. "Tot nu toe komen er alleen maar positieve reacties op het concert, dat is leuk. Het wordt dan ook echt een avond om nooit meer te vergeten!"

Praktische informatie

Het avondvullende concert Journey Through Blackgospel vindt plaats op maandag 13 juni 2016 in Odeon aan de Blijmarkt in Zwolle. De avond begint om 20:00 uur. Kaarten (tien euro per stuk, exclusief reserveringskosten) zijn verkrijgbaar via TrueTickets.


 Laatst gewijzigd: 26-04-16 - Geplaatst: 22-04-16