Christelijke Muziek en Concertagenda

Pianorecital van verrassende Daria van den Bercken

Wereldpianiste zoekt ‘Keys to Mozart’

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

03-03-16

De carrière van de altijd verrassende pianiste Daria van den Bercken draait momenteel om Mozart. Op 5 maart geeft ze in de Edesche Concertzaal een vurig pianorecital rond zijn muziek. “Mijn doel is dat mensen Mozart opnieuw gaan beluisteren.”

Eerste drie

“Iedereen kent Mozart”, zegt Daria. “Vraag iemand op straat om een componist te noemen en hij noemt Mozart, Bach of Beethoven. Mozart staat altijd bij die eerste drie.” Het intrigeert Daria dat Mozarts muziek zo tot de verbeelding spreekt. De vraag waarmee de spraakmakende pianiste aan haar nieuwste album ‘Keys to Mozart’ begon, is dan ook geen verrassende: wat zit er in zijn muziek dat maakt dat we het nog steeds beluisteren?

Elegantie

“Mijn conclusie is dat er aspecten van nu in zitten. Zijn muziek is bijvoorbeeld altijd elegant, maar het is ook speels, gewaagd en zangerig. Aspecten die overal terugkomen, ook nu. Iedereen kan zich iets elegants voorstellen. Een zwemmer die het water induikt bijvoorbeeld.”
Die elegantie klinkt ook door in de muziek die Daria om de werken van Mozart heen speelt, zoals de sonates van Scarlatti, de nocturnes van Chopin of de preludes van Debussy. Beluister het zelf, op zaterdag 5 maart in de Edesche Concertzaal!

Rijdende vleugel

‘Keys to Mozart’ is niet het eerste project waarin Daria anderen probeert mee te nemen in de muziek die haar persoonlijk raakt. Eerder maakte ze het album ‘Handel at the piano’, met zelden gespeelde muziek van Händel. Met gewaagde acties zocht Daria steeds naar nieuw publiek voor Händels muziek. Zo speelde ze op een rijdende vleugel door de stad en ging ze tijdens een concert in São Paulo met een concertvleugel de lucht in.

Volwassen

“Sinds Händel heb ik echt het heft in eigen handen genomen. Specialiseren werkt voor mij; het werpt zijn muzikale vruchten af”, vertelt Daria enthousiast. “Daardoor krijg ik ook steeds nieuwe plannen. Eerst wilde ik alleen maar muziek maken, nu breng ik een rode draad aan in mijn plannen.” Met ‘Keys to Mozart’ vervolgt Daria haar missie. “Mijn doel is dat mensen Mozart opnieuw gaan beluisteren. Ik wil het grootser maken dan mezelf, meer dan een zoektocht van mij alleen.” Hijskranen of rijdende karren heeft Daria daarvoor dit keer niet nodig. “Mozart heeft mij volwassen gemaakt”, zegt ze.
Foto: Andreas Terlaak


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 03-03-16