Christelijke Muziek en Concertagenda

The Phantom of the Opera met live orgelmuziek!

Beleef het mysterieuze verhaal met livemuziek

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

02-03-16

Ze zeggen dat mensen de longen uit hun lijf gilden en zelfs flauwvielen toen ze voor het eerst de klassieke griezelfilm The Phantom of the Opera in 1925 zagen. De Edesche Concertzaal doet de filmklassieker op 4 maart herleven, in een nieuwe versie: Joost Langeveld improviseert er live muziek bij op het orgel. Sopraan Catharina Jansen vertolkt live de rol van Christine.

Geheimzinnige muziek

Omdat The Phantom of the Opera een zwijgende film is, wordt de begeleidende muziek live gespeeld. Bij de première in 1925 in New York speelde zelfs een compleet orkest. In de Edesche Concertzaal klinkt het orgel, met de doorgewinterde improvisator Joost Langeveld. "Er is vaak geen originele muziek en als die al bestaat, is het een hele toer om het uit te voeren", legt Joost uit. "Het is daarom werkbaarder om erbij te improviseren. Bovendien kun je personages of terugkerende gebeurtenissen dan herkenbare muziek meegeven. Als bijvoorbeeld de zangeres en het spook met elkaar contact hebben, speel ik heel geheimzinnige muziek. Hiermee geef je de toeschouwer houvast bij het kijken en kun je zijn of haar blik een beetje sturen."

Bestel online kaarten voor 'The Phantom of the Opera'. Ook verkrijgbaar de voorverkooppunten in Ede: Boekhandels Boekhandels Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman en De Bron, of aan de zaal. Voorverkooppunt in Bennekom: Bruna. Voorverkooppunt in Lunteren: The Readshop. Voorverkooppunt in Veenendaal: De Rank en Theater Junushoff.

Inclusief live sopraan

Op enkele sleutelmomenten in de film voegt sopraan Catharina Jansen zich bij het orgel. Omdat in de film de beroemde opera 'Faust' van Charles Gounod wordt opgevoerd, selecteerden Joost en Catharina een aantal geschikte fragmenten uit die opera. Zo sluiten muziek en film nog beter op elkaar aan.

Het klassieke verhaal

The Phantom of the Opera is gebaseerd op een roman van Gaston Leroux uit 1910. Het verhaal gaat over een mysterieuze, mismaakte man die in de catacomben van de Parijse Opéra woont en daar een eigen wereld creëert. Hij waagt zich regelmatig in het operagebouw, waar hij artiesten de stuipen op het lijf jaagt. Daar ziet hij zangeres Christine, op wie hij hopeloos verliefd wordt.

Bestel online kaarten voor 'The Phantom of the Opera'. De voorstelling begint vrijdag 4 maart om 20:00 uur. Kinderen tot achttien jaar gratis entree.

 Laatst gewijzigd: 02-03-16 - Geplaatst: 02-03-16