Christelijke Muziek en Concertagenda

Vooruitblik: The Passion 2016

Hoofdrolspelers voor Amersfoortse editie zijn bekend

Van onze redacteur Tineke Smits

01-03-16

Amersfoort is in 2016 gastheer voor het muzikale evenement The Passion. De rollen zijn inmiddels bekend. Wie zijn er te zien en te horen in Amersfoort?

Processie

Tijdens The Passion lopen ruim duizend mensen in processie door de stad, achter een enorm groot, verlicht kruis aan. Tienduizenden mensen komen naar de stad om het spektakel mee te maken en op televisie wordt het gebeuren door miljoenen mensen gevolgd. Burgemeester Bolsius van Amersfoort noemt het een 'grote eer' en een 'enorme uitdaging' dat Amersfoort dit jaar het decor is deze 'unieke gebeurtenis'.

Martijn Fischer

Elk jaar is het weer spannend wie de rollen zullen spelen en zingen van de hoofdpersonen. Dit jaar wordt de rol van Jezus gespeeld door acteur Martijn Fischer. Hij kreeg heel wat kritiek te verduren toen dat nieuws bekend werd. Zelf zegt hij ook dat hij niet echt voldoet aan het plaatje van Jezus Christus dat de meeste mensen waarschijnlijk in hun hoofd hebben. Andere rollen zijn dit jaar weggelegd voor Ellen ten Damme, die Maria speelt. Zanger Xander de Buisonjé is Judas en acteur Mark van Eeuwen is Petrus. Howard Komproe, stand-up comedian, vertolkt de rol van Pilatus en de verteller is cabaretière Lenette van Dongen. Presentatrice Sofie van den Enk is dit keer de verslaggeefster.

Simpele opdrachten

De bedoeling van The Passion is om het Paasverhaal voor iedereen toegankelijk te maken. Dat gebeurt door middel van muziek en toneelspel. Bestaande Nederlandstalige liedjes worden gebruikt en soms iets omgebogen om het verhaal dichterbij te brengen. Bij het evenement hoort ook een website met allerlei inspiratie om thuis aan de slag te gaan met The Passion en Pasen. Er is ook informatie te vinden over het leven van Jezus en Pasen. Er staan korte stukjes overdenking op en simpele opdrachten 'om het leven vandaag iets mooier te maken'. Je kunt er ook een kruis downloaden en in je eigen huis plaatsen. Beluister hier ook hoorspelen en bekijk de interviews met de hoofdrolspelers.

Vluchtelingen

In Amersfoort wordt in 2016 ook herdacht dat er in de Eerste Wereldoorlog een enorme stroom vluchtelingen uit België naar de stad kwam. In de uitvoering van The Passion wordt verwezen naar deze historische gebeurtenis.

Het live tv-spektakel is te zien op (Witte) Donderdag 24 maart 2016 op NPO 1.

Bovenste twee foto's: Willem Jan de Bruin
Onderste foto: Arianne Ramaker


 Laatst gewijzigd: 25-02-16 - Geplaatst: 25-02-16