Christelijke Muziek en Concertagenda

Vervolg op frisse theatertour van Elise Mannah

Elise Mannah: 'Tel je zegeningen en deel uit'

Van onze redacteur Tineke Smits

21-06-16

Het nieuwe album 'Nu' van Elise Mannah staat centraal tijdens een aantal theateravonden. De zangeres omkleedt haar liedjes met verhalen, persoonlijke ervaringen en nog meer. "Ik ben er heel druk mee geweest, er zit veel van mezelf in," vertelt de zangeres in een interview. De tour is zo'n succes dat in het najaar van 2016 vier extra voorstellingen worden gehouden.

Geen grappenmaker

Je doet meer dan zingen. Wat heb je met toneel?
"Veel. Door de jaren heen gebruikte ik al veel theater in mijn optredens, bijvoorbeeld bij de overgangen tussen liedjes. Ik zoek altijd wel naar een lijn, anders geloof ik er zelf niet in. Maar ik moet geen rolletjes gaan spelen, ik wil dat je de 'ongedwongen ik' op het podium ziet staan. Een cabaretier is ook niet het goede woord. Ik ben geen grappenmaker, met gemaakte grapjes heb ik niets, ik wil juist spontaan zijn. Muziektheater is het dus. Een mix tussen diepgang en luchtige liedjes. Het moet wel fris blijven."

Tijd voor de waarheid

Elise houdt wel van een beetje interactie en spelen met het moment en betrekt de zaal er meerdere keren bij. Hoe precies, dat blijft nog een verrassing. Uiteraard klinken er liedjes van haar nieuwste album 'Nu', dat sinds december 2015 in de winkels ligt. "Maar ik zoek er ook van alles bij, een verhaal dat ik eens heb gehoord, een ander mooi liedje of een gedichtje dat in de wc hangt bij de pianist."

Hoe ziet een theateravond er uit bij jou?
"Het programma is in twee helften verdeeld. De eerste helft gaat over jezelf nu, in relatie tot gisteren en morgen. 'Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag'. Je kunt soms zo bezig zijn met het verleden, dat je vastloopt en niet meer kunt genieten van het nu. Ik blik zelf ook terug naar vroeger, toen ik bijna niet met vriendinnen kon praten die twijfelden aan het geloof. Zo zeker was ik er zelf van! Nu durf ik zelf inmiddels ook vragen te stellen. Het is tijd voor eerlijkheid."

Eten met een vluchteling

De tweede helft van het theaterprogramma gaat over allerlei dingen die je vandaag de dag kunt tegenkomen. Een oud vrouwtje dat alleen achter het raam zit, een foto van een vluchteling op Facebook, beelden op tv. Zowel real life als online komt er zoveel op je af. Zoveel 'nu's ' tegelijk... Soms duizelt je dat weleens! Wat ik wil overbrengen is: geniet van het nu, tel je zegeningen! Maar aan de andere kant: deel van die zegeningen uit. Zonder krampachtigheid. Gewoon, door je hart te volgen. Neem het ervan, maar neem ook je verantwoordelijkheid."

Data van de theatertour

Elise Mannah wordt muzikaal begeleid door Henk Doest (piano en accordeon), Michael Rothuizen (gitaar) en Frank van Essen (percussie en strijkers). Omdat de voorstellingen in het voorjaar zo'n succes waren, zijn er vier extra avonden gepland. Elise en haar band zijn in het najaar te horen op:
Vrijdag 16 september in Culumborg;
Zaterdag 17 februari in Groningen;
Vrijdag 30 september in Bergen;
Zaterdag 1 oktober in Dedemsvaart.


 Laatst gewijzigd: 21-06-16 - Geplaatst: 16-02-16