Christelijke Muziek en Concertagenda

Bariton Robert Holl zingt Schumanns Dichterliebe

De mooiste liederen uit de negentiende eeuw

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

16-11-15

Op vrijdagavond 20 november is de Edesche Concertzaal het podium voor één van de grootste Nederlandse bas-baritons van dit moment: Robert Holl. Samen met zijn vaste pianist Roger Braun voert hij misschien wel de mooiste liederencyclus van de negentiende eeuw uit: Robert Schumanns ‘Dichterliebe’, op gedichten van Heinrich Heine.

Over geen enkel gevoel zijn zo veel liederen geschreven als over de liefde. ‘Dichterliebe’ is daar een fraai voorbeeld van. Schumann was tijdens het componeren van de cyclus hevig verliefd op Clara Wieck, de dochter van zijn pianoleraar. Schoonvader Friedrich Wieck zag dit huwelijk totaal niet zitten en deed er alles aan om er een stokje voor te steken. Uiteindelijk zouden Robert en Clara toch trouwen.

Meer dan liefde alleen

De liefde is niet de enige rode draad door het programma van Holl en Braun. “In 2011 ontstond het plan om samen iets met de Duitse dichter Heinrich Heine te doen”, vertelt Roger Braun. “Bijzonder aan dit programma is dat hierin het beste uit de wereld van muziek en poëzie samenkomt. Neem alleen al het gegeven dat Heines gedichten van alle Duitse dichters het vaakst op muziek zijn gezet. Verschillende daarvan, zoals Schumanns liederencyclus ‘Dichterliebe’, zijn echte tophits geworden.”

Mysteries

Ook Schubert componeerde beroemde liederen op teksten van Heine, zoals de reeks Heine-liederen uit zijn laatste compositie ‘Schwanengesang’. Een stuk dat met mysteries is omgeven. Hetzelfde geldt voor de liederen die Johannes Brahms op teksten van Heine componeerde. Net als Schumann had hij plannen om er een serieuze cyclus van te maken, maar verder dan een paar losse liederen kwam Brahms niet. Naar het waarom kunnen we slechts gissen. In ieder geval behoren ze tot de mooiste liederen die Brahms componeerde.

Robert Holl

Betere vertolkers van deze muziek dan Robert Holl en Roger Braun zijn nauwelijks denkbaar. Al jaren behoort Holl tot de internationale top van liedzangers. Hij zingt in de belangrijkste concertzalen ter wereld, zoals de beroemde Weense Musikverein. Al in 1990 ontving Holl voor zijn verdiensten voor de liedkunst de prestigieuze eretitel 'Kammersänger' van de stad Wenen. Roger Braun won verschillende belangrijke concoursen voor liedbegeleiding, zoals het Internationaal Paula Lindberg-Salomon Concours in Berlijn en de Wigmore Hall International Song Competition in London. "Eigenlijk ben je als liedbegeleider net een panter: binnen een korte tijd moet je negentig kilometer per uur kunnen halen. Je hebt maar een korte spanningsboog, binnen enkele minuten moet alles gebeuren."

Luister naar de mooiste liefdesliederen op vrijdag 20 november in de Edesche Concertzaal.

 Laatst gewijzigd: 16-11-15 - Geplaatst: 16-11-15