Christelijke Muziek en Concertagenda

Zelfs Sting zingt John Dowland

‘Dowland in Holland’: muziek van componist John Dowland

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

06-10-15

Luitspeler en componist John Dowland mag dan al vierhonderd jaar dood zijn, zijn muziek is nog springlevend. Zelfs rockzanger Sting liet zich door Dowlands liedjes inspireren. Ook Camerata Trajectina houdt zich al jaren met zijn muziek bezig. Wat is het geheim? Zaterdag 10 oktober laat dit ensemble horen hoe dat zit.

Het programma ‘Dowland in Holland’ gaat over slechts één ding: de Engelse muziek van John Dowland, die Nederland in de Gouden Eeuw overspoelde. Zijn liederen waren de populaire muziek van toen. Artistiek leider van Camerata Trajectina Louis Grijp vertelt enthousiast: “Ik wilde kijken wat Dowland met Nederlandse muziek te maken had”. Het klinkende resultaat van die zoektocht, ‘Dowland in Holland’, kunt u komende zaterdag beluisteren.

Jodocus van Lodenstein

Dowlands muziek was heel erg populair. Zelfs zozeer dat vooraanstaande predikanten als Jodocus van Lodenstein, Dirck Raphaelsz. Camphuysen en Jan Starter Nederlandse teksten op zijn muziek gingen maken. Grijp vertelt: “Camphuysen introduceerde Dowland in het geestelijke kamp. Daartegenover stond dominee Jan Starter. Hij was heel populair. Zijn boek “‘t Friesche Lusthof” (1621) werd heel veel verkocht. Starter vertaalde namelijk tal van gewaagde Engelse liedjes in het Nederlands.”

Benieuwd naar de muziek van John Dowland? Luister naar het concert van Camerata Trajectina.

Spontaniteit

Nog steeds ontroeren de pakkende melodieën van Dowland. Rockzanger Sting bijvoorbeeld nam in 2006 zelfs een heel album op met liedjes van Dowland. In de Edesche Concertzaal hoort u Dowlands muziek, zoals die in zijn eigen tijd waarschijnlijk ook heeft geklonken. Aan geen enkel ensemble is dat beter besteed dan aan Camerata Trajectina. Hun grootste troef is namelijk de unieke combinatie van intensief onderzoek en spontane uitvoeringen. Als kroon op hun inmiddels veertigjarige bestaan ontving Camerata Trajectina in 2014 de Visser Neerlandia Cultuurprijs. “Oude muziek saai? Welnee!”, aldus Louis Grijp. Kom het 10 oktober zelf beluisteren in de Edesche Concertzaal.


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 06-10-15