Christelijke Muziek en Concertagenda

Mariamonologen: succesvolle tournee krijgt vervolg

Elly Zuiderveld, Elise Mannah en Ineke ter Heege samen op het podium

Van onze redacteur Tineke Smits

21-02-16

Het vervolg van de succesvolle Mariamonologen-tournee wordt nog eens verlengd. Een paar vragen aan Elly Zuiderveld, één van de drie Maria's.

Vrouw op het ezeltje

Elly Zuiderveld staat samen met Elise Mannah en Ineke ter Heege op het podium. Het succes van hun theateravond rondom de Bijbelse Maria is groot.

Waar praten we over?
"De Mariamonologen is een theaterstuk over Maria en andere sterke vrouwen met veel liedjes, waarin ernst en humor elkaar afwisselen."

Waarom wordt Maria op deze manier in de schijnwerpers gezet?
"Omdat Maria zeer de moeite waard is en een voorbeeld van een vrouw die moedig was. De voorstelling is zeker ook interessant voor niet-katholieken. omdat ze een andere kant van Maria leren kennen, dan de 'vrouw op het ezeltje' die het kindje Jezus mocht baren."

Sterke vrouwen

Welke sterke vrouwen komen nog meer langs?
"Bijvoorbeeld Malala, het Pakistaanse meisje dat door haar hoofd werd geschoten en later de Nobelprijs voor de vrede kreeg. En er volgt zoveel op elkaar, dat mensen (vrouwen, maar ook mannen) soms terugkomen om het nog eens te zien."

Welke rol van Maria is voor u het mooiste?
"Maria van de vluchtende moeders, daar hebben we ook een lied over, waarin ze meegaat met de barende en zogende vrouwen in bootjes en bij bomexplosies. Een heftig, maar ook teder nummer, waarin de bijbel centraal staat. Verder kan ik mij goed vinden in Maria Magdalena (Maria van Magdala), omdat zij een rol speelde in mijn zoektocht naar Jezus."

Aanbeden en ontkend

Met speciaal geschreven liedjes en verhalen zetten de drie een ontroerend beeld neer van de wereldberoemde Maria, het meisje uit Nazareth en de moeder van Jezus. Aanbeden in kathedralen, maar ook ontkend.

Wie heeft dit bedacht?
"Het stuk is opgezet door Ineke ter Heege, actrice en zangeres. Zij en ik spelen de katholiek opgevoede meisjes en zangeres Elise Mannah speelt onder meer het protestants-evangelische meisje. We hebben alle drie onze eigen teksten en liedjes aangedragen en Ineke heeft er een script rond geschreven. Henk Doest speelt piano en accordeon en speelt verteller en Jozef. De regie is in handen van Jan-Jaap Jansen."

Inspiratiebron

In de tweede editie van de Mariamonologen komen nieuwe, modernere verhalen voorbij. De zangeressen vertellen dat ze hun devote jeugdherinneringen willen relativeren en dat ze zich spiegelen aan Maria: wie is ze voor ons, vrouwen van nu? Een hoogzwangere asielzoekster, een liefdevolle moeder, een inspiratiebron voor alle Malala's, iemand die het opneemt voor verdrukten, een Dwaze Moeder. Naast nieuwe liedjes komen ook het Salve Regina en wereldmuziek voorbij, van onder meer Youssou N’Dour, Beyoncé en The Beatles.

Waarom zijn de bezoekers zo enthousiast?
"Je wordt geraakt, ontroerd, geschokt en vertederd. Er is ook veel herkenning vanuit alle gezindten."

Wat gaan jullie dit keer anders doen?
"Niet veel, maar er zijn wat dingen verbeterd en geschrapt en we zitten veel meer in onze rollen. En er zijn nog heel wat mensen die het stuk niet gezien hebben, ook daarom gaan we door, op verzoek!"

Data theatertour

De eerste serie van twintig voorstellingen kreeg lovende recensies. In 2016 zijn de Mariamonologen nog te zien op de volgende data:

- Donderdag 3 maart in Den Haag
- Dinsdag 8 maart in Coevorden
- Zondag 22 mei in Oosterhout
- Zondag 29 mei in Amsterdam

De Mariamonologen bij jou in de buurt? De Maria's zijn nog te boeken voor november en december, neem contact op met Theatergroep De Kern voor boekingen.

Bestel tickets voor de avonden in Den Haag en Amsterdam

Bestel telefonisch tickets voor de avond in Coevorden

Bestel tickets voor de avond in Oosterhout

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Elly Zuiderveld - zo 09-10-16 20:28:04
De komende week zijn we al in Zwolle! dinsdag 11 oktober in de Grote kerk op het Grote kerkplein. Aanvang 20.15 kaarten a 12,50 bij info@platformkunstenkerk.nl studenten halve prijs.


F Ensel - do 03-03-16 13:09:02
Goedemiddag ik vraag mij af of de uitvoerende wel weten wat Pasen betekent, vreselijk wat een gespot. daar zal toch eenmaal rekenschap voor afgelegd moeten worden.wilt u mij geen mails meer sturen. Mvg:F Ensel ensel@live.nl


Elly Zuiderveld - wo 04-11-15 22:16:29
Bovenstaande concerten zijn niet de enige van 'De Mariamonologen' die worden aangeboden. Kijk op www.theatergroepdekern.nl of www.ellyenrikkert.nl voor de rest van de data en plaatsen.


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Den Haag. Zoek tips voor een dagje uit in Zuid-Holland.

 Laatst gewijzigd: 17-02-16 - Geplaatst: 28-09-15