Christelijke Muziek en Concertagenda

Jan Jansen in concert met twee muzikale kinderen

Van onze redacteur Grytsje Anna Pietersma

29-05-15

Een alleseter noemt hij zichzelf: organist Jan Jansen speelt alle muziek graag. Maar boven dat is hij een alleskunner, die concerten geeft op piano en orgel en ook klavecimbel speelt. Een gave die hij doorgaf aan zijn drie bijzonder talentvolle kinderen. Maarten, David en Janine Jansen zijn alle drie begaafde musici.

Zingen bij het harmonium

Is het een wonder dat de drie kinderen van organist Jan Jansen hun leven vullen met muziek? Allerminst, als je hun achtergrond kent. Het begon met het gezin van de organist zelf, waar veel gezongen werd bij het harmonium. “Ik was nog heel jong toen ik voor het eerst achter het orgel kroop en vanaf mijn twaalfde kreeg ik les”, vertelt hij. Maar nog voordat hij zijn orgelspel perfectioneerde speelde hij klarinet en hobo bij de harmonie in het dorp. De basis voor een veelzijdige muzikale carrière was gelegd. “Toen ik veertien was, speelde ik in kerken en was het wel duidelijk dat ik hiermee verder zou gaan”, vertelt Jan.

De twee zoons Maarten en David treden vrijdag 4 september 2015 samen met hun vader op in de Edesche Concertzaal tijdens een bijzonder concert.

Cantorij

De echte doorslag kwam toen hij zich aansloot bij de cantorij van de Oude Kerk in Soest, onder leiding van de beroemde cantor Maarten Kooij. De cantorij bracht hem niet alleen naar het buitenland - ze zongen bijvoorbeeld in de Antwerpse Kathedraal - maar het leverde hem ook nog eens een echtgenote op. Zijn vrouw Christine Kooij zong ook in de cantorij en Maarten Kooij werd zijn schoonvader. “Ik zong zelf ook mee en begeleidde ook wel eens op het orgel. De cantorij was van een behoorlijk niveau.” Jan Jansen schopte het tot cantororganist. “De kinderen groeiden op toen ik cantororganist was bij de Oude Kerk in Soest. Ze gingen van kleins af aan mee en zongen ook. Op een gegeven moment speelden ze ook mee; David op het orgel, Maarten op de cello en Janine op de viool.”

Aan elkaar gewend

“Ik hoopte wel dat mijn kinderen de muziek in zouden gaan. Het is prettig om het met elkaar te kunnen delen”, legt Jan uit. “En we werden veel gevraagd of we als familie wilden optreden. Janine vanaf dat ze een jaar of tien was en ik denk Maarten en David veertien en vijftien jaar.” Het samenspelen is voor het gezin zo gewoon, dat het als vanzelf gaat. “We zijn zo aan elkaar gewend, we voelen elkaar zo goed aan. En met Maarten en David, die ook in Soest wonen, hoef ik ook niet echt te repeteren. Het gaat meer zo; komen jullie even langs om het stuk vast door te spelen?” Met z’n drieën komen ze naar de Edesche Concertzaal, want een optreden met de hele familie zit er niet meer in. br>
Ook benieuwd naar het spel van organist en zijn zonen? Met z'n drieën bespelen ze in de Edesche Concertzaal vier instrumenten: orgel, cello, klavecimbel en piano.


 Laatst gewijzigd: 29-05-15 - Geplaatst: 29-05-15