Christelijke Muziek en Concertagenda

Drie keer pianomuziek van wereldniveau

Van onze redacteur Tineke Smits

02-03-15

Je hebt pianoconcerten en pianoconcerten. De muzikanten uit de serie Wereldpianisten zorgen voor een onvergetelijke ervaring: razendsnelle vingers, doorleefde muziek en verfijnde techniek.

Pianisten van wereldniveau

Ramon van Engelenhoven, Shuann Chai, Hannes Minnaar. Een rijtje muzikanten die één ding gemeen hebben: hun pianotalent is van wereldniveau. En ze zijn alle drie in maart of april te horen in de Edesche Concertzaal. Maak alvast kennis met de mensen achter de muziek.

Ramon van Engelenhoven: verliefd op de piano

Ramon van Engelenhoven is met zijn 20 jaar de jongste van de drie. Hij vertelt:"Toen ik zes jaar oud was ging mijn moeder op pianoles. Ik kon zelf toen al urenlang bij de piano zitten, het leek wel alsof ik er verliefd op was! Toen ging ik ook zelf op les, maar bij mij is het uit de hand gelopen. Mijn moeder stopte al snel weer met haar lessen." Ramon won in 2013 het Prinses Christina Concours, net als één van zijn voorgangers: Wibi Soerjadi. Bij deze bekende pianist volgt Ramon geregeld lessen. De jonge pianist waagt zich op zaterdag 14 maart aan Prokofjev. Een technisch en emotioneel uitdagend stuk, zoals hij zelf zegt. Naast Prokofjev houdt Ramon juist ook van romantische muziek, bijvoorbeeld van Liszt en Chopin.

Shuann Chai: Beethoven en de Smurfen

De Chinees-Amerikaanse Shuann Chai luisterde als kind al graag naar Beethoven. Die componist speelt nog altijd een grote rol in haar muzikale bestaan. Haar eerste kennismaking met zijn werk verliep op een ongebruikelijke manier: "Elke zaterdagochtend keek ik naar de Smurfen. Het zal je verbazen hoeveel klassieke muziek daar in zit. Toen mijn moeder me dat vertelde dacht ik: Wow! Die Beethoven moet wel heel cool zijn als hij de muziek voor de Smurfen mag componeren, haha!" Ze kreeg pianoles maar de jonge Shuann Chai had nog veel meer ambities: "Ik wilde astronaut worden, of spion, en uiteindelijk moest ik kiezen tussen de muziek of een studie medicijnen". Ze koos voor de muziek en brengt op zondag 22 maart het elegante Wenen van Beethoven en Schubert tot leven.

De Edesche Concertzaal is de trotse eigenaar van een Bösendorfer Imperial 290, een unieke concertvleugel. Mede door de intimiteit van de zaal en het niveau van de musici is een bezoek aan één van de Werelpianistenconcerten een ongekend uitje! Ook de hele serie is te koop, dat betekent extra voordelig genieten.

Hannes Minnaar: dol op Bach

'Bach is het begin en einde van alle muziek', zei componist Max Reger ooit. Veel componisten lieten zich inspireren door zijn muziek. Zo ook Hannes Minnaar, die Bach zijn oudste liefde noemt. "Als ik naar een onbewoond eiland zou moeten, zou ik mijn eerste pianoboek van Bach meenemen en dan nog zou ik mijn hele leven gelukkig zijn." Hannes Minnaar wordt één van Nederlands meest succesvolle pianisten genoemd. Hij bouwt Minnaar zijn concerten nauwkeurig op: een avond met alleen voorspelbare deuntjes kan snel saai worden. "Ik zoek naar de juiste afwisseling en een mooie opbouw. Tegenwoordig wordt pianomuziek vaak gezien als entertainment, maar ik zie het vooral als kunst. Je mag er bij wegdromen, maar het moet je ook aan het denken zetten." Hannes Minnaar deelt op zaterdag 4 april zijn liefde voor Bach met het publiek.


 Laatst gewijzigd: 25-02-15 - Geplaatst: 25-02-15