Christelijke Muziek en Concertagenda

Gerald Troost: 'De weg naar God ligt weer open'

Van onze redacteur Jan-Willem van Ree

28-01-15

Gerald Troost heeft een missie! "Ik wil heel graag mensen wijzen op de schoonheid van het evangelie." Dat is zijn centrale boodschap voor het Passieconcert op donderdag 19 maart in de Edesche Concertzaal. "Het meest indrukwekkende moment in het lijdensverhaal vind ik wanneer het voorhangsel in de tempel scheurt, op het moment dat Jezus sterft. Dat scheuren is niet alleen een teken van rouw, maar betekent ook een opening. De weg naar God ligt weer open."

Het wordt een intiem optreden met prachtige luisterliedjes, waarvoor hij een aantal bevriende musici en zelfs een spreker meeneemt. Die spreker is (kinderboek)schrijver Ruben Koman. “Nee, hij gaat niet preken”, glimlacht Gerald. “Hij praat de liedjes aan elkaar en zorgt voor de juiste context, want de beleving van het lijdens- en paasverhaal staat voorop.”

Indrukwekkend offer

Op de vraag wat de dood van Jezus voor Gerald zelf betekent, antwoordt hij: “Ik vind het indrukwekkend dat een mens bereid is om voor een ander te lijden en te sterven. Jezus is als Gods Zoon zelfs meer dan dat. Hij leed en stierf voor ons om de relatie tussen God en mens weer te herstellen. Als ik hierover praat en nadenk gebeurt er iets in me. Het raakt me, omdat ik geloof dat het waar is.”

Echtheid in muziek

Die ervaring wil Gerald Troost zijn publiek graag meegeven. “Ik wil graag communiceren met mijn publiek, mensen in hun hart raken, omdat het ook uit mijn hart komt. Die echtheid zoek ik in toegankelijke melodieën en een persoonlijke muziekstijl; door de juiste toon in mijn teksten te treffen. Tegelijk is dat persoonlijke ook universeel, want het zijn menselijke emoties, waar de luisteraars zich mee kunnen identificeren.

‘O hoofd vol bloed en wonden’

Naast eigen liedjes als ‘100%’ en ‘Jezus leeft!’, zingt Gerald ook een aantal klassieke lijdensliederen, waaronder ‘O hoofd vol bloed en wonden’. “Ik kom zelf uit de hervormde hoek en die liederen zong ik vroeger in de kerk. Toen ik jonger was, had ik er niet zoveel mee. Maar nu ik ouder word, zie ik er de waarde van in. Het bevat zoveel rijkdom. Het zijn prachtige teksten, vaak eeuwenoud. En juist die liederen maken duidelijk dat je in een traditie staat, dat je een schakel bent in een groter geheel. Natuurlijk geven we een eigen muzikale draai aan deze gezangen, maar dat doen we wel smaakvol. We brengen ze in een eigentijds jasje, zonder al te veel van het origineel af te wijken”

The Passion

In de tijd vóór Pasen maakt Nederland zich weer op voor de het tv-programma ‘The Passion’. Gerald kijkt met bewondering naar dat programma, maar ziet zichzelf daarin niet zo gauw meedoen. Hij heeft groot respect voor de manier waarop de EO het lijden van Jezus in beeld brengt, zonder concessies te doen aan de inhoud. Die blijft recht overeind staan. “Alleen ben ik geen man van de logistiek of strakke draaiboeken”, vertelt Gerald. “Ik vind mezelf minder geschikt voor de massa. Meer heb ik met het kleinschalige en zoek ik juist de intimiteit. Dat is wat ik wil bereiken tijdens het Passieconcert op 19 maart.”

Verrassing tijdens concert

"Of ik nog een verrassing in petto heb? Ik ga in ieder geval alle liedjes van mijn album ‘Pasen’ zingen. En rond het thema Pasen kan het niet anders dan dat ik ook nog even terugkom op mijn vorige optreden in de Edesche Concertzaal: Woorden van Troost. Bijzonder is een liedje dat ik vrij recent heb geschreven, ‘Lied van Judas’. Erg vaak heb ik het nog niet in het openbaar gezongen, dus wat dat betreft heeft de Edesche Concertzaal wel een soort primeur."


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 28-01-15