Christelijke Muziek en Concertagenda

Janine Beens: Gericht op mensen en hun verhalen

Van onze redacteur Tineke Smits

02-02-15

Voor haar eerste album Janine kreeg Janine Beens meteen een Zilveren Duif Award. Haar tweede album is in de maak: Kinship. Daarop gaat de veelzijdige zangeres op zoek naar wat mensen aan elkaar verbindt. Weer een stap in het mooie muzikale avontuur dat ze aan het beleven is.

Leuke verrassing

Die award, oktober 2013, kwam onverwacht, het was een leuke verrassing zoals Janine het noemt. “Zo’n prijs werkt enorm stimulerend en bemoedigend. Daarvoor heb ik wel EP’s uitgegeven, maar dit was mijn eerste echte album.”

Tussen het moederen voor haar drie zonen door is nu ook het tweede album aan het ontstaan: Kinship. Het komt in het voorjaar van 2015 uit en in de Edesche Concertzaal wordt het eerste concert rondom deze cd gegeven. Bij beide projecten werkte zij samen met pianist Jan Willem van Delft. Zijn trio komt mee naar de Edesche Concertzaal. “Ik hoop dat mensen iets waardevols uit de liedjes halen, iets waar ze wat aan hebben.”

Eerste liefde

Janine: “Kinship ligt voor een deel in het verlengde van de stijl van het eerste album, jazzy, popliedjes met soul-invloeden. En nog meer invloeden uit de popmuziek, naast soul, folk en een beetje blues.” Kortom, precies zoals Janine zelf is: heel divers. “Het zijn wel Engelstalige liedjes, dat vind ik passend bij de stijl. Ik moet er altijd wel een extra stap voor maken in mijn hoofd, het is niet mijn moedertaal natuurlijk. Maar net als het Nederlands is het Engels een rijke taal waar veel uit te halen is. Voor oudere mensen kan het een hobbel zijn, maar voor jonge mensen is het heel gewoon.”

Janine noemt taal haar eerste liefde. “Je hebt luisteraars die gefocust zijn op de tekst en anderen die alleen de muziek horen. Ik hoor bij de eerste groep. Maar inmiddels houd ik bijna net zoveel van muziek als van taal, hoor!”

Gedichtjes op zolder

Hoe je zangeres wordt? “Vooral heel veel doen, veel proberen, spelen en schrijven. Vroeger zong ik al heel veel. Op zolder liggen ook nog wel tekstjes die ik schreef, gedichtjes en verhaaltjes. Maar toen was ik echt nog een kind. Het begon wel allemaal met schrijven, later kwam de muziek. Toen ik 16 jaar was, dacht ik: ‘Ik wil nu wel op zangles.’ Het is ook goed om advies te vragen en de juiste mensen om je heen verzamelen. Ik bespeel zelf geen instrument, maar schrijf wel mee aan de nieuwe stukken. De muziek schrijf ik samen met bijvoorbeeld Jan Willem. Je hebt elkaar echt nodig, mensen die muziek schrijven, creatief hun instrument bespelen.”

Janine vertelt dat ze lang heeft getwijfeld of ze deze kant op moest gaan doen. “Ik dacht: ik ken andere mensen die dit veel beter kunnen! Het was echt een puzzel, maar ik vond muziek maken zó leuk, dat ik ervoor ben gegaan. Als het niets wordt, heb ik een mooi avontuur beleefd, dacht ik. Maar hoe het nu gaat… dat is verrassend, dat had ik niet kunnen denken.”

Verwantschap

De keuze voor christelijke muziek op het eerste album van Janine was bewust. Toch is het tweede album breder. Janine mikt hiermee niet alleen op liefhebbers van gospelmuziek, maar op een veel breder publiek. Het album heet Kinship, 'verwantschap'. Janine: “Er staan zoveel groepen tegenover elkaar tegenwoordig, maar ondertussen zijn we allemaal mensen en iedereen wil gezien worden. Ieder mens heeft dezelfde behoeften. Ik ben op zoek naar dat verband tussen mensen. Als zangeres ben ik altijd gericht op de verhalen van mensen.”


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 02-01-15