Christelijke Muziek en Concertagenda

Help het Pels-orgel terug op zijn oude plek!

Ambitieuze renovatie in de Alkmaarse Sint Laurentiuskerk

Van onze redacteur Tineke Smits

17-09-14

Het beroemde Pels-orgel in de Sint Laurentiuskerk in Alkmaar moet nodig gerestaureerd worden. Ook wil het kerkbestuur het orgel terugbrengen naar zijn oorspronkelijke plaats. Een groot project, waarvoor nog lang niet al het geld binnen is.

Campagne Adopteer een pijp

Het orgel is bijna 65 jaar oud en komt daardoor in aanmerking voor een plekje op de lijst met 'rijksmonumentale orgels'. Maar de voorwaarde is dan wel dat hij teruggeplaatst wordt op zijn oorspronkelijke plek. Voor de renovatie en verhuizing is een bedrag van tenminste 130.000 euro nodig. Daarom start vandaag de campagne 'Adopteer een pijp’. Voor een klein bedrag kun je adoptieouder worden van een aantal centimeters pijp, een hele orgelpijp of een ander orgel-onderdeel. Doneren kan via de website van de Sint Laurentiuskerk.

Beroemde orgelstad

Alkmaar is als orgelstad in binnen- en buitenland beroemd. Er worden geregeld concerten en concoursen gehouden of cd-opnames gemaakt, ook in de Laurentiuskerk. Daar komen muziekklanken goed tot hun recht. De Alkmaarse orgelbouwer Pels en Zn. gebruikten dit orgel als referentie voor potentiële klanten. Mogelijk daarom is het orgel beter dan vergelijkbare orgels uit dezelfde periode.

Beter tot z'n recht

Maar de klanken van het Pels-orgel komen nog beter tot hun recht als hij op zijn eigen plek staat: op het koorbalkon boven de hoofdingang. Daar komt hij ook visueel beter tot zijn recht. Nu is het instrument sterk vervuild, dat komt onder meer door zijn huidige plek. Een renovatie is dus noodzakelijk. Als het orgel terug wordt geplaatst, zijn ook de monumentale muurschilderingen van Alexander Kläsener weer in vol ornaat zichtbaar.

Copyright: de kleurenfoto is gemaakt door Rick Akkerman.


 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 17-09-14