Christelijke Muziek en Concertagenda

Psalmen zoals de vissers ze vroeger zongen

Vier eeuwen psalmzingen in de Groote Kerk van Maassluis

Van onze redacteur Tineke Smits

15-09-14

In de Grote Kerk van Maassluis klinken zaterdag 20 september psalmen. Vier eeuwen psalmen zingen in één middag. Zelf meezingen kan ook: op de manier van nu en van toen.

Oproer om de psalmen

Maassluis bestaat 400 jaar en dat wordt op allerlei manier gevierd. Ook in de Grote Kerk. Daar passeert de psalmengeschiedenis de revue tijdens het evenement Zoals de vissers psalmen zongen. Die was bij tijdens nogal roerig: toen bijvoorbeeld in 1774 besloten werd de nieuwe berijming tijdens de kerkdiensten in te voeren, brak er een ware opstand uit. Dat gebeurde vaker in vissersdorpen.

Reis door de geschiedenis

Dit psalmenoproer komt natuurlijk aan bod tijdens het concert op zaterdag 20 september. Kerkmusicus Arie Eikelboom maakt met de luisteraars een reis door de afgelopen vier eeuwen, precies op de plek waar het er zo heftig aan toe ging vroeger. Jaap Kroonenburg speelt daarbij op het monumentale Garrelsorgel. Meezingen met de psalmen kan uiteraard: op 'korte' wijze, en op de achttiende-eeuwse langzame wijze. Wie weet komt de geschiedenis weer tot leven!

Het concert begint om 14:00 uur en is gratis toegankelijk.

Bij de foto: De foto (uit 1932) komt uit het archief van Lies Kap-Favié uit Maassluis.


 Laatst gewijzigd: 11-09-14 - Geplaatst: 11-09-14