Christelijke Muziek en Concertagenda

Zelden uitgevoerde 'Messe' van Nivers

Van onze redacteur Tineke Smits

03-07-14

Je hoort hem niet vaak, maar de 'Messe' van Nivers wordt binnenkort uitgevoerd in Roermond. Speciaal voor mensen die tijdloze kerkmuziek en gregoriaanse zang op waarde weten te schatten.

Zelden opgevoerd

Deze Messe werd geschreven in 1667 door Guillaume-Gabriƫl Nivers (1632-1714). Op 13 en 15 juli voert de Schola Cantorum van het Ward-Instituut het stuk uit, samen met organist Jean Pierre Steijvers. Hij speelt op het Louvigny/Robustelly/Verschueren-orgel. Tegenwoordig wordt deze Messe zelden meer opgevoerd, omdat de 'ornamentatie', 'frasering' en andere preklassieke praktijken lang niet meer door iedereen beheerst wordt. Ook zijn er nauwelijks opnamen van het werk verkrijgbaar.

Strenge instructies

De Messe bestaat net als de andere Franse orgelmissen uit de zeventiende eeuw uit een reeks korte verzen. Het Ceremoniale voor kerken in Parijs had instructies gegeven voor de vorm en het karakter. De aartsbisschop van Parijs had een document met zeer precieze voorschriften over het orgelspel in de erediensten. De 'alternatum' die je hier hoort (de afwisseling van de gregoriaanse zang en orgelspel) was een eis.

Concertreeks

De twee opvoeringen zijn onderdeel van een reeks orgelconcerten, georganiseerd door Stichting Orgelkring Roermond. Zondag 20 juli om 16.00 uur komt Olivier Latry, een van de drie titulair-organisten van de Notre-Dame in Parijs, om te laten horen waartoe hij en het onlangs gerestaureerde klein-symfonisch orgel in de Munsterkerk in staat zijn. Een andere coryfee die bereid is om te komen spelen is de Japanse Masaaki Suzuki, Bach- en barokspecialist, organist, klavecinist en oprichter en dirigent van het vermaarde Bach Collegium Japan. Hij brengt zondag 3 augustus om 16.00 uur op het orgel in de Caroluskapel bekende en verrassende minder bekende werken uit de (late) barokperiode ten gehore. Dinsdag 12 augustus om 20.00 uur klinken de Japans-Russische organiste Hiroko Inoue en de Russische pianiste Anna Ushakova samen in de Munsterkerk: orgel en piano tegelijk, met onder meer transcripties van Arensky en Stravinsky. De entreeprijs voor de concerten is 7,00 euro per persoon. Een passe-partout voor vier concerten kost 24,00 euro.

Foto van het orgel: Patrick Lipsch, Kerkgebouwen in Limburg. Op de tweede foto: Jean Pierre Pierre Steijvers. Derde foto: de Japanse Masaaki Suzuki (Marco Borggreve).

 Laatst gewijzigd: 03-07-14 - Geplaatst: 03-07-14