Christelijke Muziek en Concertagenda

Geniet van eeuwenoude muziek in Hoorn

Van onze redacteur Tineke Smits

21-05-14

Oude muziek is nog steeds het luisteren waard. Dat bewijst Festival Hoorn - Oude Muziek Nu, dat plaats vindt van 23 tot en met 25 mei.

Drie dagen genieten

Drie dagen lang kun je in Hoorn naar de mooiste oude muziek luisteren, onder meer naar twee vespers: de Mariavespers van Claudio Monteverdi uit 1610 en de Sweelinck-vespers die Daan Manneke vijf eeuwen later (dus nog maar kort geleden) samenstelde. Fraaie muziek van vroeger en oude muziek van nu!
Mbr> Het vesper van Monteverdi wordt uitgevoerd door het Alkmaarse koor Sine Nomine, onder leiding van de jubilerende dirigent Paul Valk. Solisten zijn onder meer Klaartje van Veldhoven en Marc Pantus.
De Sweelinck-vespers worden uitgevoerd door Manneke’s eigen Cappella Breda; als onderdeel van het slotconcert, waarin ook het jubilerende Hoornse Camerata Liocorno optreedt.

Ruimte voor Bach

Naast de Italiaanse Monteverdi, is ook muziek te horen van zijn landgenoten Marenzio, Caccini en Frescobaldi. Ook is er muziek uit Engeland, de Nederlanden en Frankrijk. Allemaal te beluisteren in één weekend. Er is ook ruimte gemaakt voor Johann Sebstian Bach, die tijdens een festival over oude muziek niet mag ontbreken. Twee van zijn cantates (105 en 125), de Tweede Suite en Motet 118: ze zijn allemaal te horen op het openingsconcert, dat wordt uitgevoerd door het Margaretha Consort & Choir, met nog een cantate van Bach’s ‘leermeester’ Buxtehude.

Tijdens het weekend zijn ook concerten van een klein uur te beluisteren, bijvoorbeeld van het a capella-ensemble Hermes. Zij laten de ontwikkelingen in de muziek horen tussen de tijd van Hildegard en die van Josquin. Of luister naar het jeugdige Scherzi Musici, dat vocale en instrumentale muziek afwisselt. Bestel kaarten op de website van Festival Oude Muziek Nu. Een passe-partout kost slechts 25,00 euro.

Op de foto's: bovenaan het Hermes Ensemble. Op de onderste foto het Margaretha Consort & Choir.

 Laatst gewijzigd: 08-03-16 - Geplaatst: 20-05-14