Christelijke Muziek & Concertagenda

Lustrumconcert Quod Libet 35 jaar! Den Haag, Zuid-Holland


Naam:
Lustrumconcert Quod Libet 35 jaar!
Datum:
28 november 2009

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - u
Omschrijving:

Quod Libet bestaat 35 jaar en dat wordt gevierd met een groot concert!

Quod Libet
In de afgelopen 35 jaar heeft Quod Libet drie verschillende dirigenten gehad en daarmee vooral véél concerten gegeven. De samenstelling van Quod Libet is door de jaren heen uiteraard wisselend geweest, maar met een duidelijk stabiel karakter dat zijn oorsprong kent in toewijding. Is het niet bijzonder dat er nog mensen met ons meezingen die het koor kennen vanaf het eerste uur? En toch, de meeste ‘nieuwelingen’ zijn van de laatste paar jaar, waardoor Quod Libet, ondanks haar respectabele leeftijd, onwillekeurig verjongt.

Deze natuurlijke beweging in Quod Libet geldt niet alleen voor de samenstelling van het koor, ook de programma’s zijn aan een zekere conjunctuur onderhevig. De tendens op dit moment: uitdagend en vernieuwend. Wat dit Lustrumconcert dan ook zal illustreren.

Programma Lustrumconcert
Het programma bestaat uit twee grote werken: In the beginning van A. Copland en Chichester Psalms van L. Bernstein en een aantal kleinere.

In the beginning is het eerste serieuze werk voor koor dat we van Copland kennen. Het werk is geschreven voor a cappella koor en mezzo sopraan, waarin gedeelten uit het boek Genesis (King James Bible) op muziek zijn gezet. De woorden van God worden gehoord via de solist, mezzosopraan, terwijl het koor de scheppingsdaden beschrijft. Hierbij wordt het scheppingsverhaal gevolgd, waardoor er steeds meer reliëf en leven ontstaat. De serene passage waarmee het stuk wordt afgesloten, illustreert de zevende dag van de schepping: een dag van rust.

Chichester Psalms van Bernstein wordt uitgevoerd met koor, harp, orgel, percussie en countertenor. Dit werk is bijzonder om twee redenen. Ten eerste het libretto: dat is helemaal in het Hebreeuws geschreven. En daarnaast de solo: die mag uitsluitend gezongen worden door een jongen en nooit door een vrouw. In een liturgisch licht refereert dit aan het idee dat deze psalmen van David als het ware door de jonge David zelf worden gezongen.

‘Waar liefde is, daar is God’ zijn de eerste woorden van het motet Ubi Caritas et Amor van M. Lauridsen. Een prachtig werk voor a cappella koor, waarin moderne en gregoriaanse klanken met elkaar zijn verbonden. De serene en mystieke stijl waar Lauridsen om bekend is, komt ook in dit geestelijke werk duidelijk naar voren.

Het overige deel van het programma bestaat uit stukken die kleiner zijn van omvang. Het exalterende motet Singet dem Herrn van H. Distler bijvoorbeeld is zeker niet lang, maar heeft een hoge moeilijkheidsgraad. Distler schreef dit motet in 1934 uit inspiratie door ’Geistliche Chormusik’ van Schütz. Hij grijpt terug op de oude regels van het contrapunt en componeert, net als Schütz, volledig vanuit de tekst.

Het I was glad van H. Parry en Benedictio van U. Sisask, hebben een vermakelijk en vooral feestelijk karakter, waarmee dit Lustrumconcert met een gepaste felicitatie wordt afgesloten!

Adres:
Paschaliskerk, Wassenaarseweg 53
Postcode:
2596 CL
Plaats:
Den Haag (Boek overnachting in Den Haag)
Dagje uit in Den Haag | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Jubileum
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
sopraan - Francoise Kably,
jongenssopraan - Jochem Baas,
slagwerk - Jeroen Geevers,
harp - Eefke de Geus,
orgel - Richard Ram.

Entreeprijs:
€ 12,50


Internetadres:
http://www.kamerkoorquodlibet.nl
Email adres:
info apenstaartje kamerkoorquodlibet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van kamerkoor Quod Libet olv Benjamin Bakker.
Telefoon:
0622049876

Kaarten:
CJP/65+ €10,-

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2009-10-30 07:22:29

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar