Christelijke Muziek & Concertagenda

Johannes Passion Tiel, Gelderland


Naam:
Johannes Passion
Datum:
15 maart 2024

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:30u - 22:45u
Omschrijving:

Bachs Johannes Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthäus Passion. In de Johannes Passion zet Bach het lijdensverhaal van Jezus op muziek zoals dat verteld wordt in het Bijbelboek Johannes. Hij voerde het stuk voor het eerst uit in de Vesperdienst van Goede Vrijdag in Leipzig. Het was de eerste passiemuziek die hij als cantor in Leipzig schreef, in 1724.
De nadruk ligt bij Johannes op de goddelijke afkomst van Jezus. ‘De Johannes’ is een magistraal werk dat daarom in veel opzichten totaal anders is dan ‘de Matthäus’. Los van de lengte – de Johannes Passion duurt een stuk minder lang – horen we in het openingskoor over Jezus als vorst wiens roem wereldwijd wordt bezongen. Dit is een heel ander verhaal dan de klagende lijdenstekst van de enkele jaren later gecomponeerde Matthäus Passion. In Johannes blijft door het lijden heen Jezus’ goddelijke afkomst steeds een rol spelen: Jezus is niet bang en weet alles wat er gaat gebeuren, dus ook dat de kruisdood het einde niet zal zijn. Een wereldberoemde aria als ‘Erbarme dich’ heeft de Johannes Passion niet en dat heeft alles te maken met de relatieve onbekendheid. Immers: de Johannes-aria ‘Es ist vollbracht’ heeft minstens dezelfde emotionele zeggingskracht en toegankelijke melodie.
Bach geeft met zijn muziek vaak een extra emotie aan de tekst. Directe tekstuitbeelding horen we bijvoorbeeld als de evangelist zingt hoe Jezus gegeseld wordt. Zowel in de zangpartij als in de begeleiding wordt het geselen duidelijk hoorbaar gemaakt. In de korte koorstukken wordt veel geroepen, geschreeuwd en gescholden. Bach onderstreept in zijn muziek het geschreeuw en gejoel. In het koor ‘Bist du nicht’ bijvoorbeeld, zetten de stemmen steeds sneller en steeds korter na elkaar in, zodat het net lijkt of er steeds meer mensen gaan roepen.
Wie zich in hart, verstand en ziel durft te laten raken, zal het geheim ervaren van de werking die Bachs Johannes Passion heeft.

*Het concert is rond 22.10u afgelopen. Ivm tv-opname wordt er na afloop nog een half uur gereserveerd voor herhaling.

Adres:
Kerkplein 3
Postcode:
4001 MX
Plaats:
Tiel (Boek overnachting in Tiel)
Dagje uit in Tiel | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Ars Musica Concertkoor en Orkest
Patrick van der Linden, dirigent

Nanette Mans, sopraan
Franske van der Wiel, alt
Michiel Meijer, bas
Falco van Loon, Evangelist
Frans Fiselier, Christus

Entreeprijs volwassenen:
€ 29,00
Entreeprijs kinderen:
€ 15,00


Email adres:
info apenstaartje arsmusica.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Ars Musica.

Kaarten:
https://www.klassiekemuziek.nl/e/18127/tickets

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2024-02-06 16:25:37

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar