Christelijke Muziek & Concertagenda

Ein Deutsches Requiem Brahms Leiden, Zuid-Holland


Naam:
Ein Deutsches Requiem Brahms
Datum:
2 maart 2024

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - u
Op de site van het koor staan verschillende video en geluid fragmenten.
Omschrijving:

Troostmuziek
Johannes Brahms (1833 – 1897) schreef zijn meesterwerk Ein deutsches Requiem, opus 45, in de periode 1865 – 1868.
Naar alle waarschijnlijkheid was de dood van zijn goede vriend Robert Schumann (componist en pianist) de stimulans voor Brahms om Ein deutsches Requiem te schrijven. Ook de dood van zijn moeder heeft hieraan vermoedelijk bijgedragen.
Ein deutsches Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledene, zoals bij andere requiems, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden.
In 1866 maakte Brahms een arrangement voor pianosolo van de zesdelige versie van het Requiem, dat hij met Kerstmis van dat jaar aan Clara Schumann (zelf pianiste en componist en weduwe van Robert Schumann) onthulde. Brahms bereidde een alternatieve versie van het volledige zesdelige werk voor, uit te voeren met vierhandig-pianospel, waardoor het een acceptabele vervangende begeleiding werd voor koor en solisten in omstandigheden waarin een volledig orkest niet beschikbaar is.
Het Leiderdorps Kamerkoor o.l.v. Angeliki Ploka voert Ein deutsches Requiem uit in een eigen bewerking van Brahms (de Londoner Fassung), voor koor, solisten en twee pianisten, quatremains.
Met veel plezier zullen we dit twee keer ten gehore brengen. Op 2 maart 2024 om 20.15 uur in de Vredeskerk, Van Vollenhovenkade 24 in Leiden.
En op vrijdag 8 maart 2024 20.15 in de Pieterskerk in Utrecht. Solisten zijn Titia van Heyst (sopraan), Berend Eijkhout (bariton), Alessandro Soccorsi en Anastasiya Kurilko, piano.
Op 2 maart soleren Pauline van der Meer (sopraan) en Toon Meijs, onze eigen Toon (bariton).

Adres:
Vredeskerk, Van Vollenhovenkade 24
Postcode:
2313 GG
Plaats:
Leiden (Boek overnachting in Leiden)
Dagje uit in Leiden | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 25,00


Internetadres:
https://www.leiderdorpskamerkoor.nl/
Email adres:
czwetsloot apenstaartje ziggo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Leiderdorps Kamerkoor.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2024-01-25 11:58:14

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar