Christelijke Muziek & Concertagenda

A Festival of Nine Lessons and Carols Vlissingen, Zeeland


Naam:
A Festival of Nine Lessons and Carols
Datum:
24 december 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:30u - 18:00u
Omschrijving:

Op zondag 24 december, om 16.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen, verzorgen de Evensingers o.l.v. Ineke Wijkhuijs-van den Driest het traditionele Festival of Nine Lessons and Carols (de L&C). Dit is een feestelijke opmaat tot Kerstmis die traditioneel op “Christmas Eve” (de avond voor Kerstmis) tegen het vallen van de avond plaatsvindt. In de L&C worden in negen korte lezingen de verhalen rond de schepping en de komst van de Vredevorst verteld. Deze “lessons” worden afgewisseld met het zingen van carols in samenzang en door het koor.
Aan de L&C in de Sint Jacobskerk werken diverse lectoren mee en de organist is Jos Vogel.


Wie kent het Festival of Nine Lessons and Carols nu nog niet? Het meest bekend is natuurlijk dat sfeervolle moment van de Kerstnacht met de heldere stemmen van King’s College Choir. Maar over heel de wereld wordt dit Festival inmiddels door tienduizenden koren ten gehore gebracht. Het is immens popuplair en niet zonder reden want het is een moment net voor de drukke kerstdagen om even uit de rat-race te stappen en op adem te komen. Even ontsnappen aan alles wat moet, alles wat je zorgen baart en alles wat je verdrietig maakt.


Het is niet voor niets dat de Christmas Carols zo aanspreken: van origine zijn het volksmelodieën met teksten die niet liturgisch waren en daardoor heel toegankelijk voor ‘het gewone’ volk. Voor 1875 mochten Carols niet eens in de kerk gezongen worden, ze zouden niet religieus genoeg zijn. Waarom dan eind 19e eeuw wel? Dat hebben we te danken aan een bekende organist en componist: John Stainer (1840-1901). Hij verzamelde deze melodieën en maakte ze geschikt voor gebruik in de Choral Evensong van Saint Paul’s Cathedral. De melodieën en teksten sloegen aan waardoor andere cathedralen dit gebruik van Carols overnamen.


Bisschop Benson, van de cathedraal in Truro (Cornwall), zette in 1878 de Carols voor het eerst in op Kerstavond, en had daarmee een formule gevonden die meerdere positieve effecten sorteerde. Mensen uit alle milieus stroomden naar de kerk, veel meer dan anders. De Carols vervingen de door veel gegoede burgers verfoeide traditie van het zingen aan de voordeur. En het hield de arbeiders die net hun loon hadden ontvangen uit de pubs. Vanwege dit succes, ontwikkelde Bisschop Benson in 1880 een opzet van 9 lezingen die het scheppingsverhaal met het kerstverhaal verbinden, omringd met Carols: het Festival of 9 Lessons and Carols.


Al snel namen andere cathedralen deze succesformule over en bewerkten hem voor eigen gebruik. Inmiddels heeft de traditie van het Festival of Nine Lessons and Carols wereldwijd haar intrede gedaan. De bekendste versie is die van King's College in Cambridge, waar het Festival of Nine Lessons and Carols sinds 1918 wordt gehouden. Bij King’s College is de eerste carol die wordt gezongen altijd: “Once in royal David's city”. Sinds 1928 wordt het Festival of Nine Lessons and Carols (met uitzondering van 1930) jaarlijks door de BBC uitgezonden op de radio en na de uitvinding van de televisie en het internet, natuurlijk ook op TV en social media.


Het Festival of Nine Lessons and Carols werd in 2006 in de Sint Jacobskerk geïntroduceerd door Leo Smit (1928-2018) en kreeg een vaste plek in de vieringen vanaf 2012. Sindsdien vindt het Festival of Nine Lessons and Carols in de Sint Jacobskerk jaarlijks plaats op de laatste zondag voor Kerstmis (die dit jaar toevallig op kerstavond valt).

Adres:
Oude Markt 2
Postcode:
4381 ES
Plaats:
Vlissingen (Boek overnachting in Vlissingen)
Dagje uit in Vlissingen | Activiteiten Zeeland

Provincie:
Zeeland

Thema:
Kerst
Soort:
Worship (meer worship)
Uitvoering:
Ko(o)r(en) en Samenzang
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
De Evensingers o.l.v. Ineke Wijkhuijs-van den Driest. Organist Jos Vogel.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Opmerking toegankelijk:
Traplift voor rolstoel.
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Ja

Internetadres:
https://www.facebook.com/people/Vocaal-Ensemble-Elancore/100067032439483/
Email adres:
gj.smit56 apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van De Evensingers.
Telefoon:
0610801047


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-12-06 09:24:19

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar