Christelijke Muziek & Concertagenda

Love & Loss: een programma rond Allerzielen over liefde, rouw, gemis en verlangen. Zutphen, Gelderland


Naam:
Love & Loss: een programma rond Allerzielen over liefde, rouw, gemis en verlangen.
Datum:
4 november 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
https://youtu.be/T5kgyt1c22s?si=o-RFLRkf8T7J43GX
Omschrijving:

Love & Loss: een programma rond Allerzielen over liefde, rouw, gemis en verlangen. Muziek en proza kunnen helpen gevoelens van gemis en rouw een plek te geven. Zodat we niet alleen met verdriet omkijken naar wat er niet meer is. Maar ook met liefde en dankbaarheid terug kijken naar wat er was. Jacob van Wielink zegt: "Rouw is meer dan alleen de pijn van verlies. Het is de achterkant van liefde. Rouw laat je stilstaan bij datgene wat je liefhad, diegene die je lief hebt gehad en de vreugde die je hebt ervaren."

Sopraan Johannette Zomer heeft prachtig passende muziek uitgezocht, ontroerend, meeslepend in zijn eenvoud. Zij brengt deze muziekstukken met een klein ensemble ten gehore. Verder heeft Frénk van der Linden (journalist/schrijver) verbindende teksten geschreven en draagt deze voor. Hij heeft zijn eigen ervaringen gebruikt. Zijn recente boek ‘En altijd maar verlangen’ (waarin hij brieven schrijft aan zijn overleden ouders over hun onmogelijke huwelijk) is een schrijnende maar ook liefdevolle getuigenis. Zo wordt met tekst en muziek een intieme setting gecreëerd, waarin een ieder zijn eigen overleden zielen kan gedenken en ook hun bestaan vieren.

Van origine is Allerzielen het feest van het Vagevuur, het vuur wat reinigt, wat vaagt, opdat (volgens de Katholieke leer) overleden zielen, die zich tijdens hun leven nog niet zuiver genoeg op God hadden gericht, alsnog de kans krijgen zich zo snel mogelijk te verlossen en zo bij God opgenomen te worden. Tegenwoordig spreekt dat Vagevuur niet meer zo tot de verbeelding maar gedenken we met Allerzielen nog steeds onze gestorvenen, worden graven bezocht, steken we een kaarsje aan en staan even stil bij de eindigheid van het leven. De huidige manier van Allerzielen vieren sluit zo toch aan bij een eeuwenoude traditie: we moeten goed voor onze doden zorgen. Daarmee laten we zien dat we onze dierbaren niet vergeten zijn en zij in onze harten en gedachten verder leven.

Adres:
Nieuwstadskerksteeg 2
Postcode:
7201 NH
Plaats:
Zutphen (Boek overnachting in Zutphen)
Dagje uit in Zutphen | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Zang en instrument
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Allerzielen

Uitvoerenden:
Johannette Zomer, sopraan
Frénk van der Linden, spreker
m.m.v. Nienke van der Meulen, blokfluit Emma Huijsser, blokfluit en barokharp Mieneke van der Velden, viola da gamba

Entreeprijs:
€ 25,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.johannettezomer.com
Email adres:
info apenstaartje zomeracademiezutphen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Johannette Zomer.

Kaarten:
www.johannettezomer.com

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-10-09 11:35:32

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar