Christelijke Muziek & Concertagenda

Najaarsconcert Vocaal Ensemble Rijssen Cantates Bach Buxtehude Kuhnau Lochem, Gelderland


Naam:
Najaarsconcert Vocaal Ensemble Rijssen Cantates Bach Buxtehude Kuhnau
Datum:
7 oktober 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
https://www.youtube.com/watch?v=-bVgxP5L87k
Beluister geluidsfragment
Omschrijving:

Najaarsconcert Vocaal Ensemble Rijssen
Zoals ieder najaar geeft het Vocaal Ensemble Rijssen ook dit jaar een najaarsconcert. Dit concert vindt plaats op zaterdag 7 oktober in de prachtige Gudulakerk in Lochem. De geweldige akoestiek in deze kerk leent zich uitstekend voor de koormuziek van barokcomponisten als Buxtehude, Bach en Kuhnau. Ook The Utrecht Company of Music, het orkest dat VER al jaren begeleidt op historische instrumenten, is weer van de partij. Aanvang 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). Kaarten kunnen besteld worden op www.vocaalensemblerijssen.nl of bij de kerk. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Jongeren t/m 18 jaar €10. Volwassenen €15.
Extra bijzonder aan dit concert is dat alle te zingen delen door het koor zelf gezongen worden, dus ook de solo’s en duetten. In bijvoorbeeld de cantate ‘Christ lag in Todesbanden’ van J.S. Bach schreef de componist twee solo’s en twee duetten. Deze delen, bijvoorbeeld de solo voor bas, worden veelal door een ingehuurde solist gezongen, maar laten zich ook goed uitvoeren door de hele bassectie van een koor. VER kiest dit jaar voor het laatste. Dirigent Jan-Geert Heuvelman legt uit: “We zoeken naar muziek waarin het koor een groot aandeel heeft. Het is per slot van rekening een concert van VER en dan zou het jammer zijn dat het overgrote deel van het programma door solisten wordt gezongen. Niet alle muziek leent zich hiervoor, maar als muziekcommissie hebben we daar goed naar gekeken.” Deze weloverwogen keuze maakt dat de zangers van VER deze avond veel te horen zijn. “Alleen de instrumentale intro’s bij de cantates zijn zonder onze zangers, maar verder heb ik ze in alle delen nodig” aldus de dirigent.
Naast de genoemde Bachcantate klinkt ook muziek van diens zoon, Johann Christoph Friederich. Het koor zingt de driedelige koraalcantate Wachet auf, ruft uns die Stimme. Deze werd eerder door het koor a cappella uitgevoerd, maar de cantate verdiend het nog eens uitgevoerd te worden met orkest. Ook de koraalcantate Herzlich lieb hab ich dich, o Herr van Dietrich Buxtehude werd eerder uitgevoerd door VER. “De muziekcommissie vraagt input van de koorleden bij de programmering en deze cantate wilde het koor graag nog eens zingen” aldus Heuvelman. “Ik had daar absoluut geen bezwaar tegen. Het is geweldige muziek. Dat hoorden we eerder ook van ons publiek”. Tot slot klinkt van Johann Kuhnau de cantate Ich freue mich im Herrn. Eenstemmige coupletten worden afgewisseld door een telkens terugkerend vierstemmig refrein. Ook hier neemt het koor de hele cantate voor haar rekening.
Voor ruim 75 minuten heerlijke barokmuziek hoeft u vanuit Rijssen slechts 20 minuten te rijden. Dompel u in de eeuwenoude Gudulakerk in Lochem onder in sferen van lang vervlogen tijden en laat u meenemen in oude muziek met zeggingskracht voor het heden!

Adres:
Gudulakerk Markt 1
Postcode:
7241 AA
Plaats:
Lochem (Boek overnachting in Lochem)
Dagje uit in Lochem | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Vocaal Ensemble Rijssen
The Utrecht Company of Music

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis
Speciale actie:
13-18 jaar slechts €10 Kaarten via onze website of bij de ingang

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.vocaalensemblerijssen.nl
Email adres:
info apenstaartje vocaalensemblerijssen.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Vocaal Ensemble Rijssen.

Kaarten:
https://vocaalensemblerijssen.nl/concerten/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-09-18 13:50:19

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar