Christelijke Muziek & Concertagenda

Rien Donkersloot Amersfoort, Utrecht


Naam:
Rien Donkersloot
Datum:
5 juli 2023

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - u
Omschrijving:

Rien Donkersloot opent orgelzomer in Sint-Joriskerk Amersfoort
Rien Donkersloot opent op woensdagavond 5 juli de orgelzomerserie van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan improvisaties en werken van Byrd, Weckman, Rheinberger, Schuurman en Liszts Preludium und Fuge über B-A-C-H.
Gewoontegetrouw begint het concert op het koororgel met de Fancy in a van William Byrd (1543-1623). Daarna speelt de Jorisorganist van Matthias Weckmann (1616-1674) Ach wir armen Sünder (3 versus). De bespeling van het koororgel sluit hij al met een improvisatie.
De in Liechtenstein geboren Joseph Gabriel Rheinberger (1839-1901) componeerde veel, waaronder een groot oeuvre voor orgel. De twintig grootschalige sonates voor orgel zijn beroemd, mede vanwege de Cantilena uit de elfde sonate. Op het Naber-orgel laat Donkersloot van Rheinberger de driedelige Sonate 4 in a moll, op. 98 horen, waarin de componist de zogenoemde tonus peregrinus verwerkte. Dat is de gregoriaanse reciteerformule waarop onder andere het Magnificat wordt gezongen.
Adriaan C. Schuurman (1904-1998) componeerde veel kerkmuziek voor orgel en koor. De Fantasie over de koraalmelodie van ‘Voor alle heil’gen in de heerlijkheid’ is een echt Schuurman-werk, een variatiereeks in zijn kenmerkende idioom met vele muzikale invallen, canons, een trio, een fuga.
Na een improvisatie besluit Rien Donkersloot het concert met de beroemde Preludium und Fuge über B-A-C-H van Franz Liszt (1811-1886).
Rien Donkersloot (Rotterdam, 1985) is sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af. Hij won diverse prijzen op beiaard- en orgelconcoursen in binnen- en buitenland. Hij is ook als organist verbonden aan de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Brielle, Goes en Ridderkerk. Verder is hij actief als privédocent en heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.
Aanvang 15:30 uur. Toegang tien euro, inclusief koffie en thee vooraf en na afloop.

Adres:
Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.orgelconcertenjoriskerk.nl
Email adres:
info apenstaartje orgelconcertenjoriskerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Culturele Commissie Sint-Joriskerk.
Telefoon:
0653528737


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2023-06-22 11:20:41

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar