Christelijke Muziek & Concertagenda

Johannes Passie van Johan Sebastian Bach, versie 1725 Veenendaal, Utrecht


Naam:
Johannes Passie van Johan Sebastian Bach, versie 1725
Datum:
12 maart 2022

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 18:00u
Omschrijving:

Westerkerkmuziek brengt unieke uitvoering van Bachs Johannes Passie uit 1725.
Na een periode waarin de covidpandemie het onmogelijk maakte, kan nu weer live gemusiceerd worden. De medewerkers van de Stichting Westerkerkmuziek zijn bijzonder blij om te kunnen melden dat op 12 maart, 16.00 uur, in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een uitvoering zal plaatsvinden van de Johannes Passie van Johann Sebastian Bach in de versie uit 1725. Deze versie is op een aantal plekken significant anders dan de bekende versie uit 1749, die in Veenendaal regelmatig door een van de plaatselijke koren werd uitgevoerd. Deze oudere versie wordt sporadisch uitgevoerd in grote steden, maar in Veenendaal is dat tot nu toe nog niet gebeurd.
Bach schreef de Johannes-Passion in 1724 in drie maanden tijd. Op Goede Vrijdag, werd het werk voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche in Leipzig. Een jaar na de première, in 1725 dus, klonk het stuk opnieuw. Om niet te veel in herhaling te vallen, of wellicht omdat er kritiek op de (te uitbundige) muziek was gekomen, herzag Bach de partituur ingrijpend. Hij verving bijvoorbeeld het openingskoor ‘Herr unser Herrscher’ door de koraalbewerking ‘O Mensch bewein dein Sünde groß’ (later gebruikt als slot van het eerste deel van de Matthäus-Passion). Ook verschillende aria’s werden geschrapt of vervangen. Bach bleef wijzigingen aan de Johannes-Passion aanbrengen, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan (naast die uit 1724 en 1725 zijn er ook versies uit 1728 en 1749). Bij latere uitvoeringen (1728?, 1732?) greep hij grotendeels terug op zijn eerste versie. Vlak voor zijn dood in 1749 begon Bach met een revisie van het eerdere werk, die hij niet heeft kunnen afmaken. Het eerste deel van die revisie wordt vrijwel altijd uitgevoerd, omdat het Bachs laatste verbeteringen bevat. Hij heeft echter nooit zelf de passie uitgevoerd met die verbeterde noten.
Dit concert duurt langer dan gebruikelijk, namelijk 2 uur. In de organisatie van de concerten worden de regels van het RIVM gehanteerd; er is geen QR-code nodig, maar een deel van de plaatsen zal worden aangeboden met onderlinge afstand van 1,5 meter. Het aantal plaatsen is beperkt. Plaats reserveren kan via de website (www.westerkerkmuziekveenendaal.nl). De entree is gratis. Aan de uitgang wordt een collecte gehouden.

Adres:
Goudvink
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Advent
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
De uitvoerenden zijn: het Veenendaals projectkoor en -orkest, Evangelist en tenoraria’s: William Knight; Christus: Jelle Draijer, Sopraan: Marjon Strijk, Alt: Dorien Lievers, Bas: Kees Jan de Koning, Orkestleider: Rémy Baudet, Algehele leiding: Wouter Verhage.
Dirigent Wouter Verhage groeide op in Veenendaal en had daar aan de muziekschool celloles bij Annika Sternlöf. Vervolgens studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, hoofdvak Docent Muziek, Koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt en Kerkmuziek bij Theo Goedhart. Ook volgde hij een minorstudie zang bij Kees-Jan de Koning, Michael Chance en Peter Kooij en in 2021 rondde hij een masterstudie Ensemblezang aan het conservatorium van Den Haag af.
Wouter zingt bij diverse gespecialiseerde ensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam, Laurens Collegium Amsterdam, Bachkoor Holland, Kamerkoor Ars Musica en het Noëma ensemble. Wouter is dirigent van het St. Joris Kamerkoor uit Amersfoort, het Monteverdi Kamerkoor Utrecht en vocaal ensemble Irrevocable.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2022-03-04 01:24:20

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar