Christelijke Muziek & Concertagenda

‘Nacht van Schmelzer’ in Westerkerkmuziek Veenendaal, Utrecht


Naam:
‘Nacht van Schmelzer’ in Westerkerkmuziek
Datum:
25 januari 2020

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op 25 januari om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal een concert gegeven door de studenten Historische Uitvoeringspraktijk van de HKU Utrechts Conservatorium o.l.v. Antoinette Lohmann. Zij brengen de 'Nacht van Schmelzer', een concert rondom één van de grootste vioolcomponisten van de 17e eeuw: Johann Heinrich Schmelzer (1620-1680). In zijn tijd stond Schmelzer bekend als een groot vioolvirtuoos. Hij reisde Europa rond en speelde aan menig hof en voor menig kardinaal en vorst. Zijn oeuvre bestaat vooral uit instrumentale muziek met altijd een hoofdrol voor de viool. Schmelzer schreef technieken en passages die tot dan toe niet gebruikelijk waren op de viool. Hij heeft zo een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het instrument. In dit concert kunt u genieten van typische 17e eeuwse composities, zoals bijvoorbeeld een van zijn Sonatae Unarum Fidium voor solo viool met basso continuo en veel consort-achtige ensemble muziek, zoals zijn Serenate con altre Arie. Tijdens dit concert maakt u kennis met de bakermat, de oorsprong van de hedendaagse vioolmuziek.
Antoinette Lohmann (Amsterdam, 1969) studeerde viool, altviool en barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam. Thans is zij vooral actief op het terrein van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk op viool en altviool. Daarnaast legt zij grote interesse aan de dag voor minder gangbare instrumenten, zoals de viola d'amore, de viola pomposa en de tenorviool. Antoinette is sinds 2013 als docent barokviool, altviool en historische documentatie verbonden aan het Utrechts Conservatorium en is daarnaast ook de kerndocent van de Afdeling Historische Uitvoeringspraktijk. Vanaf september 2017 geeft zij ook les aan het Conservatorium van Amsterdam.
De entree is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Studenten Historische Uitvoeringspraktijk van de HKU Utrechts Conservatorium o.l.v. Antoinette Lohmann.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2020-01-17 00:39:31

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar