Christelijke Muziek & Concertagenda

Winterreise van Schubert in Westerkerkmuziek Veenendaal, Utrecht


Naam:
Winterreise van Schubert in Westerkerkmuziek
Datum:
16 november 2019

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Op 16 november om 16.00 uur wordt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, een concert gegeven door de Veenendaalse bas-bariton Kees Jan de Koning en de pianiste Carolien Drewes. Op het programma staat de wereldberoemde liedcyclus ‘Winterreise’, een cyclus van 24 liederen, van Franz Schubert. In de vierentwintig gedichten van Wilhelm Müller probeert een naamloze jongeling gedurende een eenzame en ijzige zwerftocht een verloren liefde te verwerken. Hij doolt met bevroren tranen langs witte akkers en gestorven bloemen, over harde ijskorsten waaronder gevaarlijke stromen bruisen en door diepe rotskloven – een fascinerende reis bezaaid met dwaallichten, kraaiende hanen, krijsende raven, grommende honden en rammelende ketens. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.
Winterreise is ongetwijfeld de meest duistere en fascinerende liederencyclus uit de klassieke muziek: voer voor psychologen, literatuurcritici en musici. Volgens vrijwel alle commentaren symboliseert de winterreis de zoektocht van de mens naar zichzelf, maar ook wordt betoogd dat de Winterreise vol politiek-maatschappelijke kritiek zit. De op-en-top romantische thematiek heeft de cyclus zeer geliefd gemaakt. In 2018 werd ‘Winterreise’ door het Nederlandse publiek via de hart-en-ziellijst van Radio 4 als nummer 1 gekozen in de top 300 van de klassieke muziek.
De entree is gratis, maar bij de uitgang wordt wel een collecte gehouden. Meer informatie is te vinden op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2, Veenendaal
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Kees Jan de Koning (1961) sloot in 1992 zijn zangopleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werd zangdocent aan hetzelfde Koninklijk Conservatorium. Hij vormt het fundament van het vermaarde Quink Vocaal Ensemble. Regelmatig zingt hij bij internationale ensembles zoals het Huelgas Ensemble, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet en Weser Renaissance. Als solist treedt hij op in opera- en oratoriumconcerten. De laatste jaren werkt Kees Jan ook als projectdirigent en vocale koorcoach. Sinds 1992 maakt hij deel uit van het Nederlands Kamerkoor.
Pianiste Carolien Drewes heeft een ruime ervaring op het gebied van kamermuziek en liedbegeleiding. Naast haar werkzaamheden op het concertpodium is zij sinds 1997 als pianist/coach verbonden aan de zangafdeling het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Haar voornaamste passie geldt de liedbegeleiding. Zij werkte met Rudolf Jansen tijdens haar specialisatie liedbegeleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Carolien is regelmatig te horen in liedrecitals en muziektheatrale voorstellingen.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2019-11-10 00:24:21

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar