Christelijke Muziek & Concertagenda

Hollands Vocaal Ensemble: Songs of Hildegard Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Hollands Vocaal Ensemble: Songs of Hildegard
Datum:
25 november 2018

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:15u - u
Omschrijving:

Songs of Hildegard
Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam
Instrumentaal Ensemble - strijkers, harp, orgel
Ko Zwanenburg - orgel
Fokko Oldenhuis - dirigent

Hildegard von Bingen, de middeleeuwse mystica, dichteres en componiste, staat centraal in dit programma van het Hollands Vocaal Ensemble. ‘Klanken van licht’ is de ondertitel van het oratorium dat Enjott Schneider (1950) schreef op haar tijdloze teksten. Hildegard heeft zichzelf ooit een bazuin genoemd die klinkt van levend licht, zo verklaart de componist. Het is niet het instrument zelf dat klinkt; het wordt tot klinken gebracht door de adem van een ander. Zo ziet Hildegard zichzelf in haar gezangen als een werktuig van God. Om de universele, tijdloze religiositeit van de teksten uit te drukken maakt Schneider gebruikt van stijlmiddelen uit duizend jaar Europese muziekgeschiedenis.

Daarnaast staan er enkele Hildegard-motetten op het programma van de Amerikaanse componist Frank Ferko (1950), een leerling van Messiaen wiens koormuziek momenteel aan weerszijden van de oceaan veel wordt uitgevoerd. Vanzelfsprekend worden er ook enkele werken van Hildegard zelf uitgevoerd, gepaard met enkele orgelwerken van Bach, rondom het – rijkelijk abstracte – thema van de drie-eenheid. Alles bij elkaar een welluidend programma doortrokken van universele spiritualiteit.

Hollands Vocaal Ensemble

Het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam is een kamerkoor voor gevorderde zangers. Het koor stelt zich ten doel een uitgebreid koorrepertoire onder de aandacht van een groot en breed publiek te brengen. Het repertoire omvat daarom werken uit alle mogelijke stijlperiodes, bekende werken en minder bekende werken. Het ensemble, in 1985 opgericht door Cees Rotteveel, staat momenteel onder leiding van Fokko Oldenhuis en voert gemiddeld drie programma’s per jaar uit. Het HVE heeft in de loop der jaren een schare trouwe luisteraars opgebouwd: een concert van het Hollands Vocaal Ensemble is altijd iets bijzonders.

Adres:
Walenpleintje 157-159
Postcode:
1012 JZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs:
€ 16,00


Internetadres:
http://www.dewaalsekerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Hollands Vocaal Ensemble.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2018-08-28 09:42:20

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar