Christelijke Muziek & Concertagenda

Bachconcert in de Bavo Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Bachconcert in de Bavo
Datum:
3 september 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

Op zondag 3 september is in de Grote of St. Bavokerk een Bachconcert. Uitvoerenden zijn Anneke van Haaften (viool) en Anton Pauw (orgel). Uitgevoerd worden onder meer de Chaconne uit 2e Partita voor viool solo en orgelkoralen op Lutherliederen.
Anneke van Haaften is violiste in het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging en de Nieuwe Philharmonie Utrecht en treedt op in ensembles en orkesten zowel op moderne als op historische instrumenten. Daarnaast speelt zij regelmatig recitals voor viool solo waarin beide instrumenten aan bod komen. Zij bespeelt een Hendrik Jacobs viool uit 1699.
Anton Pauw is de kerkorganist van de Grote of St. Bavokerk. Hij studeerde Orgel en Kerkmuziek bij Piet Kee, Klaas Bolt en Jan Boeke van het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Daarnaast is hij organist van de Nieuwe Kerk en dirigent van de Oude Bavo Cantorij.
De Sonates en partita's voor solo viool is een cyclus van zes werken voor viool gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het werk bestaat uit drie sonates en drie partita's. Bach begon met het componeren van deze werken rond 1703 in Weimar. De cyclus werd gecompleteerd in 1720, toen hij als kapelmeester aan het hof van Leopold von Anhalt-Köthen in dienst was. De partita's zijn verzamelingen van dansen, zoals de Allemande, Courante, Sarabande en Gigue, hoewel er door Bach binnen de bestaande partitavorm werd geschoven met bijvoorbeeld een Bourrée en een Chaconne.
Onder de Lutherliederen verstaat men een aantal liederen waarvan de tekst geschreven is en de melodie gecomponeerd is door Maarten Luther. De liederen zijn religieus van aard en waren mede bedoeld om in de liturgie van de jonge Lutherse Kerk te gebruiken. Probleem was namelijk dat de liederen geschikt moesten zijn voor volkszang, een nieuw fenomeen binnen de Kerk. Er zijn 39 Lutherliederen bekend. Luther schreef hierover: ‘Die Musik ist die beste Gottesgabe. Durch sie werden viele und grosse Anfechtungen verjagt. Musik ist der beste Trost für einen verstörten Menschen, auch wenn er nu rein wenig zu singen vermag. Sie ist eine Lehrmeisterin, die die Leute gelinder, sanftmütiger und vernünftiger macht’.
De Lutherliederen werden vrijwel onmiddellijk populair en ze werden door de bevolking ook buiten de kerk gezongen. Van de Lutherliederen is Ein feste Burg ist unser Gott wel het meest bekende. Dit strijdbare lied staat wel bekend als hét Lutherlied, en het wordt op Hervormingsdag gezongen. Ook de meest bekende bewerkingen door componisten als Johann Sebastian Bach betreffen vaak dit lied. Het lijflied van Luther betrof echter Nun freut euch lieben Christen Gmein, waarin hij de lotgevallen beschrijft die hem van Rooms-Katholiek monnik tot reformator maakten.

Zondag 3 september 19:00 – ca.20:00 uur Bachconcert met onder meer de Chaconne uit 2e Partita voor viool solo en orgelkoralen op Lutherliederen. Uitgevoerd door Anneke van Haaften (viool) en Anton Pauw (orgel). Toegang vrij (vrijwillige bijdrage €5,00)

Adres:
Grote of St. Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Anneke van Haaften (viool) en Anton Pauw (orgel).

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Email adres:
starburg apenstaartje xs4all.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-05-22 19:43:12

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar