Christelijke Muziek & Concertagenda

Thematische vesper in de Bavo: Geef ons vrede Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Thematische vesper in de Bavo: Geef ons vrede
Datum:
13 augustus 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

Op zondag 13 augustus wordt in de Grote of St. Bavokerk een vesper uitgevoerd met als thema ‘Verleih uns Frieden’ Uitgevoerd worden werken van Schein en Schütz. Uitvoerenden zijn Tanja Obalski (sopraan) en een barokensemble.
Tussen 1618 en 1648 woedde in Duitsland de Dertigjarige oorlog die Midden-Europa gedurende de j in zijn greep hield. Een oorlog die begon met een protestantse aanslag op katholieke hoogwaardig-heidsbekleders in Praag. Sluimerende religieuze, economische en politieke spanningen laaiden op en het conflict waaierde uit over Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Polen, Luxemburg en een deel van Frankrijk. Het werd een verschrikkelijke en bloedige oorlog, waarbij naar schatting een kwart tot ruim een derde van de bevolking om het leven kwam. De dood was in die dagen een meer dan actueel gegeven en dat liet zijn sporen natuurlijk ook na in de muziek. Strijd en dood zijn terugkerende thema’s, naast een roep om vrede en een sterk vertrouwen in God.
Uitgevoerd worden delen uit de befaamde bundel Israels Brünnlein van Johann Hermann Schein uit 1623, waarmee deze componist in maar liefst zes en twintig ‘geestelijke madrigalen’ een absoluut meesterwerk heeft nagelaten. Schein was een van Bachs meest illustere voorgangers als cantor van de St. Thomaskirche in Leipzig. Lange tijd overschaduwd door zijn beroemdere tijdgenoot Schütz, wordt Schein inmiddels gerekend tot een van de grootste componisten van het sacrale, protestante repertoire.
De sopraan Tanja Obalski kreeg haar eerste zang- en dwarsfluitlessen in haar geboortestad Lippstadt. Zij studeerde aanvankelijk dwarsfluit aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg; daarna solozang aan het Conservatorium van Amsterdam. Tanja Obalski specialiseerde zich vervolgens aan hetzelfde instituut in de historische uitvoeringspraktijk van de barokzang en rondde in 2003 haar studie succesvol af. Zij volgde verder masterclasses van o.a. Jill Feldman en Emma Kirkby.
Als soliste is zij te horen in oratoria, cantates en kamermuziekconcerten zowel in Nederland als daarbuiten.

Zondag 13 augustus 19:00 – ca.20:00 uur Vesper ‘Verleih uns Frieden’, delen uit Schein (Israelsbrünnlein en Schütz (Geistliche Chormusik). Uitgevoerd door Tanja Obalski en een barokensemble. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage €5,00)

Adres:
Grote of St. Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Tanja Obalski en een barokensemble

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Email adres:
starburg apenstaartje xs4all.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-05-22 19:36:45

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar