Christelijke Muziek & Concertagenda

Koororgelvesper in de Bavo Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Koororgelvesper in de Bavo
Datum:
23 juli 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:00u
Omschrijving:

Op zondag 23 juli wordt in de Grote of St. Bavokerk een speciale koororgelvesper gehouden. Het Müllerorgel kent iedereen wel, het koororgel is ten onrechte nog niet zo bekend. Daarom staat in deze vesper het koororgel centraal. Deze vesper is mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van de Grote Kerk’. In deze vesper worden werken van onder andere Jan Zwart uitgevoerd.
Jan Zwart (1877 - 1937) was een Nederlands organist in Rotterdam en Amsterdam. Daar begon hij in 1914 tijdens de zomermaanden zijn wekelijkse orgelbespelingen, die hij tot zijn dood toe heeft voortgezet. Jan Zwart was de eerste Nederlandse organist die voor de radio speelde. Door zijn periodieke radio-uitzendingen heeft hij een groot publiek weten te boeien en interesse voor het kerkorgel weten te wekken. Eén van zijn bekendste leerlingen was Feike Asma. Van Jan Zwarts hand verschenen vele artikelen over de Oud-Nederlandse orgelhistorie. Zo wist hij weer de interesse te wekken voor bijvoorbeeld de orgelmuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck.
Jan Zwart componeerde zelf ook orgelmuziek, die in deze vesper worden uitgevoerd. Uiteraard ontbreekt in het Luther-jaar zijn ‘fantasie’ op het bekende lied ‘Een vast burcht is onze God’ niet.
Na zijn dood is er rond de persoon en zijn muziek een ware "cultus" ontstaan (een hype die sommi-gen ietwat overdreven vergelijken met de sektarische Wagnerverering aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw).
Henk Verhoef studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Bernard Bartelink en Piet Kee. Hij is organist van De Nieuwe Kerk en de Oosterkerk te Amsterdam, en organist en beiaardier van de Vrije Universiteit. Als stadsbeiaardier van Monnickendam bespeelt hij de oudste beiaard ter wereld.

Zondag 23 juli 19:00 – ca.20:00 uur Vesper met werken van Jan Zwart; Henk Verhoef (orgel). Toegang vrij (vrijwillige bijdrage €5,00)

Adres:
Grote of St. Bavokerk Haarlem
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Speciale dienst
Soort:
Choral Evensong (meer Choral Evensong)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Vesper met werken van Jan Zwart; Henk Verhoef (orgel)

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Email adres:
starburg apenstaartje xs4all.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-05-22 19:28:57

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar