Christelijke Muziek & Concertagenda

Herdenkingsconcerten Westerbork, Drenthe


Naam:
Herdenkingsconcerten
Datum:
30 april 2017

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
2015u - 2130u
Omschrijving:

Ook dit jaar worden er in Drenthe weer een viertal HERDENKINGSCONCERTEN uitgevoerd in het kader van Verzet en Bevrijding rondom 4 en 5 mei door het CONCERTKOOR & ORKEST DRENTHE. Volgens het vertrouwde concept wordt dit gezelschap opgebouwd uit professionals, conservatoriumstudenten en amateurs. 

Het concert begint met een speciaal voor dit concert gecomponeerd werk van de hand van componist en dirigent Hoite Pruiksma. Pruiksma koos als basis een aangrijpende tekst van Siegfried Sassoon: “I stood with the dead” waarin de dichter het beeld oproept van een slagveld bezaaid met dode soldaten, een overlevende soldaat naast zijn gesneuvelde vriend en de dichter als beschouwer. Het stuk is geschreven voor orkest en zal worden uitgevoerd met mezzosopraan Eske Tibben.

Dit hartverscheurende werk steekt schril af bij het milde requiem van Pluister.
Het onbekende Requiem van Simon Pluister ging in 1998 op Urk in premiere waar Pluister als dirigent van het Urker mannenkoor jaren actief was. Het werk zal voor het eerst in Drenthe te horen zijn. Het is geschreven voor kamerorkest, mezzosopraan en koor. Dat muziek van moderne componisten niet moeilijk te verteren hoeft te zijn, bewijst dit stuk wel. Simon Pluister en zijn vrouw Maria Pluister (mezzosopraan ) waren navolgers van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Volgens Steiner tilt muziek de mensheid boven de werkelijkheid uit en voert de mens naar de diepere zijden van het leven. Dit Requiem heeft een antroposofisch klankbeeld; het is mild van karakter en nergens dissonerend, hard of schril.  De muziek is hoopvol, hartverwarmend, vol mededogen. Het Requiem eindigt met een Opstandingslied op een tekst van de antroposoof Christian Morgenstern.

Het programma wordt afgesloten met een door Hoite Pruiksma voor orkest en mezzosopraan bewerkt lied van Simon Pluister: Der einsame Christus, ook op een tekst van Christian Morgenstern. Dit lied heeft Pluister opgedragen aan zijn vrouw Maria Pluister, zoals hij ook de mezzosopraansolo van het Requiem bedoeld had voor zijn vrouw. Met dit aangrijpende en verstillende lied komen we terug bij de 4 mei-gedachte van dit herdenkingsprogramma.

Uitvoerenden zijn het door de NBA gestarte Concertkoor & -orkest Drenthe onder leiding van Hoite Pruiksma en soliste Eske Tibben.

Dit concert wordt ook uitgevoerd op 29 april in Roden (in Op de Helte om 20.15), op 3 mei in Coevorden (in de Hervormde Kerk om 20.15) en op 4 mei in Hoogeveen (in de Hoofdstraatkerk om 21.00).

Reserveren kan via de site van de NBA: www.nederlandsebachacademie.nl of door een e-mail te sturen naar info@nederlandsebachacademie.nl. In Roden zijn ook kaarten te koop bij boekhandel Nijman, Heerestraat 87, Roden.

Entree:
Volwassene € 15,- (aan de kassa € 17,50),
Jongeren tot 18 jaar € 6,- (aan de kassa € 8,-).

Adres:
Hoofdstraat 10
Postcode:
9431 AD
Plaats:
Westerbork (Boek overnachting in Westerbork)
Dagje uit in Westerbork | Activiteiten Drenthe

Provincie:
Drenthe

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Concertkoor en orkest Drenthe olv Hoite Pruiksma.

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
€ 6,00


Internetadres:
http://www.nederlandsebachacademie.nl/event/herdenkingsconcerten/
Meer concerten:
Alle concerten van Concertkoor en orkest Drenthe.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2017-04-04 21:02:40

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar