Christelijke Muziek & Concertagenda

Cappella van Zuylen zingt muziek uit 15e eeuw Middelburg, Zeeland


Naam:
Cappella van Zuylen zingt muziek uit 15e eeuw
Datum:
8 mei 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.00u - 16.30u
Omschrijving:

Op zondag 8 mei geeft het Utrechts ensemble Cappella van Zuylen een concert in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Uitgevoerd worden vocale werken van de 15e eeuwse componist Loyset Compėre. Het concert wordt georganiseerd door Stichting Kerk biedt Podium.

Het programma
Cappella van Zuylen zingt voor de pauze de Missa Allez regrets en het Motet Omnium bonorum plena. Beide werken zijn gebaseerd op chansons van Hayne van Ghizegem, hofcomponist van hertog Karel de Stoute. Deze chansons worden eveneens ten gehore gebracht
Na de pauze klinkt Missa L’homme armé, gebaseerd op het beroemde strijdlied van de ridders van de Orde van het Gulden Vlies en goed voor niet minder dan 40 missen. Het concert wordt besloten met het Magnificat septimi toni. De vier zangers zullen dit zingen uit één groot koorboek op één lessenaar, precies zoals dat ook in de renaissance zelf gedaan werd. Het koorboek is een kopie van een manuscript, vervaardigd door het atelier van Petrus Alamire, hofleverancier van de Bourgondiërs.

De componist
Loyset Compėre leefde van 1445 tot 1518 en gold als een van de belangrijkste Franco-Vlaamse componisten van zijn tijd. Na een korte periode in Milaan, verbleef hij het grootste deel van zijn werkzame leven aan of in de buurt van het Franse hof.
In de muziek van Compère gaan souplesse en expressiviteit hand in hand met een hoog technisch niveau. Zijn composities liggen zeer goed in het gehoor en zijn daardoor ook aantrekkelijk voor de concertbezoeker met minder ervaring in het luisteren naar polyfone muziek. Bij deze meerstemmige muziek hebben de verschillende stemmen elk een eigen melodische lijn en ritme, terwijl ze onderling volkomen gelijkwaardig zijn.

De musici
Cappella van Zuylen specialiseert zich in de uitvoering van polyfone muziek uit oude handschriften. Het ensemble bestaat uit vier professionele zangers, die elkaar ontmoet hebben in het Utrechts muziekleven en aan het conservatorium te Tilburg, waar zij Oude Ensemblemuziek studeerden. Hierdoor zijn ze getraind om de muziek uit middeleeuwen en renaissance te zingen op basis van oude handschriften en oorspronkelijke bronnen. Artistiek leider van Cappella van Zuylen is musicoloog Joep van Buchem. Hij stelt de concertprogramma's zorgvuldig samen aan de hand van muziekhistorisch onderzoek.
Tijdens het concert zullen de musici de muziek zo proberen toe te lichten dat de muziek “auditief aanschouwelijk” wordt.
De toegang tot het concert dat om 15 uur begint is vrij. Er is een collecte bij de uitgang ter dekking van de kosten.

Adres:
Doopsgezinde kerk Lange Noordstraat 62
Postcode:
4331 CE
Plaats:
Middelburg (Boek overnachting in Middelburg)
Dagje uit in Middelburg | Activiteiten Zeeland

Provincie:
Zeeland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble


Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee

Internetadres:
http://www.kerkbiedtpodium.nl
Email adres:
kerkbiedtpodium apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Kerk biedt Podium.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2016-04-22 09:26:28

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar