Christelijke Muziek & Concertagenda

Bachcantate BWV 139 Wohl dem, der sich auf seinen Gott Maassluis, Zuid-Holland


Naam:
Bachcantate BWV 139 Wohl dem, der sich auf seinen Gott
Datum:
15 november 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
17u - 00u
Omschrijving:

Deze cantate werd voor het eerst uitgevoerd op 12 november 1724, op de 23e zondag na Trinitatis. Evenals toen is ook nu de evangelielezing uit Mattheüs 22:15-21, waarin de Farizeeërs Jezus een strikvraag stellen - met het overbekende antwoord: Geeft de keizer wat des keizers is, en Gode wat Gods is. Het kamerkoor brengt direct daarna een op dit vraag- en antwoordspel gebaseerd motet van Melchior Franck (1579-1639) ten gehore.

De koraalcantate gaat uit van een lied met dezelfde begintekst van Johann Christoph Rube. Godsvertrouwen zegt dit lied, beschermt tegen alle gevaren, zoals boosaardigheid, ongelukken, zondenlast en doodsangst. Dit zelfverzekerd optimisme geeft Bach muzikaal geweldig vorm in twee aria’s (voor tenor en bas) en twee recitatieven (alt en sopraan). Van grote schoonheid is de basaria die door effectvolle tempo- en maatwisselingen kleur krijgt. Een bijzonder contrast bereikt Bach door na aanvankelijk gesomber over de loden last van het leven, opeens lichtvoetig door te gaan met de woorden: Maar plotseling verschijnt een helpende hand…..
Een in alle opzichten bemoedigende cantate!

Uitvoerenden: Christelijk Kamerkoor Maassluis, het West-Nederlands Bach Orkest onder leiding van Arno Bons en solisten Nelleke den Broeder (sopraan), Ànnemarie Verburg (alt), Ard Verkerke (tenor) en Andreas Goetze (bas). Aan het orgel: Arjen Leistra. Algehele muzikale leiding: Leo den Broeder. Voorganger: ds. Chris Schreuder.

De cantates worden mede mogelijk gemaakt door de Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het De Groot Fonds Schiedam. Echter, ook de deurcollecte na afloop vormt een belangrijke pijler om de cantatedienst te bekostigen en wordt van harte aanbevolen.

Adres:
Lange Boonestraat 5
Postcode:
3142 CC
Plaats:
Maassluis (Boek overnachting in Maassluis)
Dagje uit in Maassluis | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Oratorium (meer Oratorium)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.kamerkoormaassluis.nl
Email adres:
info apenstaartje kamerkoormaassluis.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Christelijk Kamerkoor Maassluis.
Telefoon:
010-4357546


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-10-27 15:48:12

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar