Christelijke Muziek & Concertagenda

Kings and Queens Deventer, Overijssel


Naam:
Kings and Queens
Datum:
17 januari 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - u
Omschrijving:

Om het nieuwe jaar koninklijk in te luiden, brengt het Deventer Vocaal Ensemble op 17 januari 2016 een feestelijk concert in de Lebuïnuskerk te Deventer onder de titel ‘Kings and Queens’. Uitgevoerd worden werken van Händel en Purcell die het eren van de koning centraal stelt. Het Deventer Vocaal Ensemble (DVE) staat bekend om hun kwalitatief hoogstaande vertolkingen van de grote klassieke stukken. Op 17 januari voert het DVE o.a. de Coronation Anthems (waaronder ‘Zadok the Priest’) van G.F.Händel en de Birthday Anthems van H. Purcell uit. Het bindende element tussen deze stukken is de verering van de koning en koningin (respectievelijk King George II en Queen Mary).

De vier Coronation Anthems schreef Händel (1685-1759) voor de kroning van George II in 1727. Het is een grootse en monumentale lofzang ter ere van de koning. Anthems zijn composities in de Engelse kerkmuziek voor koren die worden gezongen in de ochtend- en avonddiensten van de Anglicaanse Kerk. In opdracht van het hof werden voor feestelijke gelegenheden of begrafenissen anthems geschreven voor grote bezettingen, zoals de Coronation Anthems. Voor de Coronation Anthems wees King George II nadrukkelijk Händel aan als componist. Hij kreeg op 9 september 1727 de opdracht om de muziek te schrijven, de kroning was op 11 oktober 1727. Eerder al, in 1717 en 1718 was Händel ‘composer in residence’ aan het hof van de hertog van Chandos. Händel schreef voor deze hertog de twaalf Chandos Anthems op teksten uit het ‘Book of common prayer’. Händels belangrijkste directe voorganger in Engeland was Henry Purcell (circa 1659-1695). Purcells werk vertoont een interessante versmelting van de oude Elizabethaanse koortraditie met nieuwe Franse en Italiaanse invloeden. De Birthday Anthems for Queen Mary bestaat uit acht coupletten. In het openingskoor worden op de woorden ‘Come, Ye sons of Art’ de ‘kunstzonen’ opgeroepen deze glansrijke geboortedag te vieren, bijvoorbeeld met het bespelen van de viool, de luit, de harp, de hobo en de trompet. In het countertenor duet ‘Sound the Trumpet’ gebruikt Purcell overigens geen trompetten, maar imiteren de zangers het geluid van de trompet. De verse anthem ‘Rejoice in the Lord Alway’ is altijd een populair werk geweest. Het werk draagt de bijnaam ‘The Bell Anthem’ vanwege de opening, waarin de stijkers klokken imiteren.

Voor dit concert werkt het DVE voor het eerst samen met het Parnassus ensemble. Dit beroepsorkest legt zich voornamelijk toe op oude muziek en is daarom erg geschikt voor dit concert. Koor en orkest staan onder leiding van Kirstin Gramlich.

Programma: Four Coronation Anthems – G.F. Händel
Chandos Anthem nr. 9, ‘O Praise the Lord with one Consent’ – G.F. Händel
Birthday Anthems (Come, ye Sons of Art) – H. Purcell
Rejoice in the Lord Alway – H. Purcell


Kaarten: vanaf maandag 14 december 2015 via www.deventervocaalensemble.nl en Boekhandel Praamstra: 0570-675925 en voor aanvang van het concert in de Lebuinuskerk

Locatie: Lebuïnuskerk, Grote Kerkhof 42, 7411 PE, Deventer
Aanvang concert: zondag 17 januari 2016, 15.00 uur (14.15 uur kerk open)

Adres:
Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 42
Postcode:
7411PE
Plaats:
Deventer (Boek overnachting in Deventer)
Dagje uit in Deventer | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Een koninklijke start van 2016 met het DVE

Uitvoerenden:
Deventer Vocaal Ensemble o.l.v. Kirstin Gramlich

Orkest: Parnassus ensemble

Solisten: Netta Or, sopraan; Jan Kullmann, countertenor; Robert Buckland, tenor; Julian Hartman, bas

Entreeprijs volwassenen:
€ 22,50
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.deventervocaalensemble.nl
Email adres:
info apenstaartje deventervocaalensemble.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Deventer Vocaal Ensemble.

Kaarten:
www.deventervocaalensemble.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-10-23 15:28:16

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar